Keukenkruiden houden je gezond

150 150 Kruidjes.be

Als we aan keukenkruiden denken, dan zien we allerlei lekkere schotels voor onze geest verschijnen met kruiden die de smaak van de gerechten verbeteren. Wist je dat ook keukenkruiden kunnen werken als een geneesmiddel en dat je soms even moet nadenken voor je een kruid in je gerecht doet?

Peterselie (Petroselium crispum):

Peterselie maakt je gerechten lekker en is meteen ook goed voor de nieren.

Als je enkele takjes peterselie overgiet met water (net van de kook af) en die niet langer dan 5 minuten laat trekken, dan heb je een thee die je spijsvertering op gang helpt, als je met een zwaar gevoel in je maag zit.

Koop geen gedroogde peterselie in glazen potjes als de kleur van het kruid meer grijs dan groen is. De waardevolle stoffen van peterselie zijn dan natuurlijk ver te zoeken.

Het best pluk je verse peterselie uit je tuin of koop je die in de winkel.

Je kunt peterselie ook zelf drogen in je oven, als je die niet hoger dan op 40 graden zet en de ovendeur op een kiertje laat staan. Knip eerst de dikke stelen weg, anders duurt het droogproces veel te lang. Doe het droge kruid in een bruine papieren zak. Zo kun je peterselie een heel jaar door gebruiken, ook in de winter. Je nieren zullen je dankbaar zijn. Ook al zitten er veel meer waardevolle stoffen in verse peterselie.

MAAR als je zwanger bent, eet je het best geen peterselie, want hij werkt abortief.

Selderij (Apium graveolens):

Selder voorkomt reuma en jicht, want hij werkt vochtafdrijvend. Als je regelmatig selder op je menu zet, krijg je niet vlug last van niergruis en nierstenen.

Het kruid helpt je ook, als je geplaagd zit met waterzucht.

Ook dit kruid kan je drogen en fijn mixen. Als je geen zoutloos dieet moet volgen, kun je het kruid mengen onder wat zout. Zo krijg je lekker selderzout om je gerechten op smaak te brengen. Overdrijf niet, want te veel zout is niet gezond. Dat weet je!

Marjolein (Marjorana hortensis):

Dit kruid heeft zijn roots in Noord-Afrika. De Afrikanen gebruiken dit plantje om hun zenuwen te versterken.

Marjolein werkt vochtafdrijvend en zorgt ervoor dat je darmen niet lui worden.

Marjolein kun je ook gemakkelijk overgieten met koudgeperste olijfolie en 14 dagen laten trekken. Deze olie is lekker om mayonaise of vinaigrettes mee te maken.

Tijm (Thymus vulgaris):

Dit kruid noemden onze voorouders ook wel eens het antibioticum van de arme mens. Het kruid heeft inderdaad een bacteriëndodende werking. Als je regelmatig tijm eet, word je veel minder vlug ziek. Als je tijm droogt op een luchtige donkere plek of warme luchtoven, dan kun je het kruid het hele jaar door gebruiken. Pluk de tijm juist voor hij bloeit, dan is hij het meest waardevol.

Rozemarijn (Rosmarinus officinales):

Rozemarijn werkt gunstig op de zenuwen van de bloedvaten en vooral op de zenuwen van het hart.

Van rozemarijn kun je een goed harttonicum maken. Neem een oude fles rode wijn en doe er enkele verse takjes rozemarijn bij. Deze wijn is goed voor een te lage bloeddruk. Ook bleke, zwakke of niet meer zo vitale bejaarden hebben alle baat bij deze drank. Als je ziek bent geweest, brengt deze wijn je vlugger op krachten. Je moet je natuurlijk geen stuk in je oor drinken, want dan heb je weer andere kruiden nodig.

Lavas (Levisticum officinale):

Lavas laat vaak een glimlach op de gezichten verschijnen. De meesten weten wel dat dit kruid niet alleen zorgt voor pittige gerechten. Mannen schijnen er alle baat bij te hebben om hun mannelijkheid wat bij te werken, zegt het verhaal.

Lavas ook licht vochtafdrijvend. Dat weet ik zeker!

Lavas wekt de eetlust op en voorkomt een winderig gevoel, het kruid zorgt er namelijk voor dat de gistingsprocessen in de darmen rustig verlopen.

Droog je lavas op een donkere, luchtige, warme plek. Maal dan het kruid en zet het in een potje op het keukenrek. Handig toch om je gerechten even op te smukken met dit kruid. Je kunt er zelfs wat zout bij doen om er ‘kruidenzout’ van te maken.

Ui (Allium cepa):

Als je een ui rauw over de sla snippert, heb je niet alleen een lekker slaatje, maar de ui werkt ook nog licht vochtafdrijvend.

Ui zit daarenboven vol met vitamine C en dat voorkomt dan weer nare winterkwalen.

Mijn zonen kijken nog altijd eens bedenkelijk, als ik een gesnipperde ui naast mijn nachtkastje zet om mijn verkoudheid wat te verzachten. Maar ik voel dat het werkt.

Als je last hebt van hoofdpijn, oor- of oogontsteking, of tandpijn kun je de pijn verminderen door een gesnipperde ui in een oud washandje te doen en in je nek te leggen. Je doet er een sjaal rond en je merkt dat de pijn in de meeste gevallen vermindert of volledig verdwijnt.

Sommige mensen binden een washandje met gesnipperde ui onder hun voeten, als ze koorts hebben.

Als je last hebt van roos of haaruitval kun je ook de ui bovenhalen, want vaak heb je dan tekort aan zwavelhoudende olie en die zit in ui.

Ui is een erg waardevol gewas, maar kan ook voor problemen zorgen. Als je vlug last hebt van gistingsprocessen en darmgassen kan ui een stok in de wielen steken.

Maar dan zijn er weer andere kruiden die een handje toesteken.

Kummel, anijs, koreander, venkel en dille:

Dit groepje hoort bij de ‘verwarmende’ zaadkruiden. Ze helpen onze maag en darmen. Ze helpen winderigheid en darmkrampen voorkomen.

Daarom is het goed om baby’s die last hebben van hun darmen wat thee te geven van deze kruiden.

Vooral dille helpt niet alleen de baby maar ook de moeder, als die niet voldoende melk op het menu van het hongerige kleintje kan zetten.

Als je verkouden bent, helpen deze plantjes de vervelende snottepieten te lijf te gaan.

  • Bericht-tag: