Kleinekwaaltjeskruiden voor de winter

150 150 Kruidjes.be

 

Weerstand verhogen

 
Om je weerbaarder te verhogen tegen winterkwalen, kun je dagelijks een tinctuur van rode zonnehoed innemen. Je maakt veel kans, dat je zo heel wat gesnotter en gekriebel in je keel ontloopt.

Je kan de tinctuur in de handel kopen, als deze plant zijn winterslaap doet. Driemaal daags 20 druppels in een glas water of een kop kruidenthee voor het eten zijn voldoende.

 

 

Tips

 

 

  • Doe nooit suiker bij een medicinaal bedoelde kruidenthee. Dan breek je voedingsstoffen af. Als zoetstof voeg ik een lepel honing aan mijn thee toe. Maar ik wacht tot de thee wat afgekoeld is. Anders gaan er waardevolle ingrediënten van de honing verloren.
  • Gebruik een medicinale kruidenthee niet langer dan zes weken aan één stuk. Zo voorkom je gewenning. Onderbreek de cyclus met een andere thee, die dezelfde eigenschappen heeft.

 

 

 

 

Keelpijn

Ui en zweeds bitter helpen bij keelpijn.

Kriebels in mijn keel probeer ik ´s morgens zo vlug mogelijk weg te jagen via een boterham met smeerkaas die ik vol strooi met ajuinsnippers. ´s Middags komt zo´n gesnipperde ui op mijn rauwkostschotel en ´s avonds op mijn boterhambeleg. Ik doe ook wat goudsbloem- of uierzalf op mijn zere keel en leg er een prop watten op, die ik doordrenk met  Zweedse kruiden (Zweeds bitter).

Zonder de onderliggende zalf, die dient als beschermlaag, reageert de alcohol van het Zweeds bitter te fel op mijn gevoelige huid. Dat levert dan vervelende irritaties op.

´s Morgens en ´s avonds vernieuw ik mijn ronde, met Zweeds bitter doordrenkte, make-up-watje.

 

 

Verkoudheid

Rozenbottels, Provençaalse kruiden, rozemarijn, tijm, salie en vlierbessen helpen tegen verkoudheden.

Als iemand hier in huis ligt te hoesten en te proesten halen we vlug de rozenbottels uit de keukenkast. Ik maak altijd rozenbottelthee van zelf geplukte hondsroosbottels. Ik oogst in de herfst en droog ze op de verwarming tot ze keihard zijn. Deze harde, verrimpelde bottels plet ik dan tussen twee houten boterhamplanken. Soms maal ik ze ook wel eens in een elektrische molen. Maar als ik dan niet oplet, heb ik dadelijk poeder en dat is niet de bedoeling. Je kan de bottels natuurlijk ook, voor het droogproces, in twee snijden met een snoeischaar.

Eén theelepel van die geplette bottels overgiet ik met een kop kokend water. Ik laat de thee 15 minuten trekken. De rozenbottelzaden zitten goed verpakt in een houterig zaaddoosje. Ze moeten daarom iets langer trekken dan andere kruidenthee. De thee smaakt nog lekkerder, als ik er een schijf citroen of sinaasappel bij doe.

Als je preventief, elke dag drie koppen van dit drankje drinkt, is de kans groot, dat je een heleboel hoestdecibels voorkomt.

Mijn favoriete verkoudheidsthee maak ik met rozemarijn, tijm en salie. Van deze mengeling neem ik één theelepel en die overgiet ik met kokend water. Ik laat tien minuten trekken. Als ik die kruiden toevallig niet in huis heb, neem ik gewoon één theelepel Provençaalse kruiden om mijn verkoudheidsthee te maken.

Een schijf citroen geeft extra smaak en vitaminen.

Voor wie geen thee lust, is er nog de vliersiroop. Ook die kan verlichting brengen. Drie eetlepels per dag van je zelfgemaakte of gekochte vliersiroop volstaan.

Onlangs kreeg ik van een collega-herborist een hoestdrank tegen zware verkoudheid. Een drankje om duimen en vingers bij af te likken. In de glazen fles zaten telkens drie handgrote takjes van acht verschillende kruiden: rozemarijn, wijnruit, pepermunt, citroenmelisse, lavendel, anijs en venkel. Op het recept stond: doe bij de kruiden 300 g suiker. Giet er 1 liter opleggraanjenever op en laat de mengeling vier maanden op een warme plek trekken. De kruiden mogen in de drank blijven, of je kan ze eruit zeven. Neem bij verkoudheid 1 soeplepel ´s morgens en ´s avonds.

je zou haast blij zijn als je begint te hoesten…

 

 

  • Bericht-tag: