Oost-indische kers: pittig en kleurrijk, een lekkere verrassing.

150 150 Kruidjes.be

Linnaeus noemde dit kruid eigenlijk ‘trofee, oorlogsbuit’. En die naam heeft hij niet zo slecht gekozen, want het ronde blad doet denken aan een wapenschild. De vorm en de kleur van de bloemen doen dan weer denken aan een besmeurde helm. Misschien denk je dat Oost-Indische kers uit Indië komt, maar dat klopt niet. Conquistadores brachten de Oost-Indische kers in de 16de eeuw mee uit Peru. ‘Kers’ slaat op de stof die onder andere ook in tuinkers zit. De blaadjes smaken en ruiken inderdaad een beetje tuinkersachtig.

Zowel de bloemen, de bladeren als de zaden zijn eetbaar. Maar allemaal met mate! Als je er te veel van eet, kun je irritatie aan je mondslijmvlies krijgen. De smaak is peperachtig en doet wat aan waterkers denken. De bladeren smaken scherperals ze in de zon staan en milder als ze meer schaduw krijgen. De heel jonge blaadjes zijn zachter van smaak dan de oudere. In de blaadjes zit heel wat vitamine C, zelfs tien keer meer dan in sla.

 Zaden voor een zoutloos dieet

De gemalen verse zaden kunnen in je gerechten en geven een pikante noot. Je kunt de zaden langer bewaren als je ze met olijfolie overgiet. De olie neemt de smaken helemaal op. Maar ook de zaden zelf kun je eten: ze brengen zoutloze gerechten lekker op smaak. Gedroogde zaden kun je mixen en in een strooibus doen.

 Bloemknop- en zadenazijn

  • Stop de gesloten bloemen in een potje met enkele peperbolletjes en een stuk in reepjes gesneden sjalot.
  • Overgiet de Oost-Indische kersbloemen hiermee tot boven aan de rand. De bloemknoppen smaken heerlijk op slaatjes.
  • Ook de groene zaden kun je zo verwerken. Soms stop ik nog wat dillezaad, venkel- en laurierbladstukjes tussen de Oost-Indische kerszaden.

Oost-indische kerssoep

  • 1 koffielepel zachte curry
  • 1 kopje geraspte kokosnoot
  • 2 soeplepels Oost-Indische kerszaden
  • 10 fijngesneden Oost-Indische kersbloemen.
  • 2 ajuinen
  • 1 middelgrote knolselder
  • 2 middelgrote aardappels
  • 2 preien (het witte gedeelte gebruiken)
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 bouillonblokjes of groentepasta
  • 2 liter water
  • Snij de groenten en knoflook in stukken en laat even stove in een beetje olijfolie.
  • Laat nadien alles gaar koken op een zacht vuurtje in het water.
  • Doe er op ’t laatst de zaden van Oost-Indische kers, de curry en het bouillonblokje bij.
  • Mix de soep.
  • Daarna is het de beurt aan de kokosnoot.
  • Schep de soep in je bord en strooi er wat gesnipperde Oost-Indische bloemen op.
  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: