Paardenbloem: een gezonde verrassing op je bord.

150 150 Kruidjes.be

De Latijnse naam betekent ‘bitter kruid’. Koeien die veel paardenbloemen verorberen, produceren melk met meer urineafdrijvende stoffen. Kinderen die veel van deze melk drinken of paardenbloemen eten, zullen wat vaker naar het toilet moeten. Op zich trouwens erg gezond, maar ’s nachts soms een probleem. Niet voor niets heet de paardenbloem in Frankrijk ‘pissenlit’ en noemen wij haar in Vlaanderen ‘pissebloem’.

 

Paardenbloemsla: een tikkeltje ‘bitter’

De groene, jonge paardenbloembladeren zijn het lekkerst en het meest geneeskrachtig op het moment dat de paardenbloem haar gele bloem nog niet heeft bovengehaald. Fijngesnipperd tussen de sla smaken ze overheerlijk.

Kruidkoeken uit grootmoeders kookboek

Paardenbloemblaadjes zijn lekker in pannenkoeken, je weet wel, die bekende ouderwetse. Ze worden ook wel met boerenwormkruid gemaakt (zie pagina xx) bij boerenwormkruid.

Paardenbloemhutsepot met ‘krepkessaus’

Deze saus maak je zoals een witte saus (roux) maar in de plaats van melk neem je azijn en water.

  • Bak spekjes.
  • Schep ze uit de pan.
  • Laat het bakvet in de pan op het vuur.
  • Doe wat bloem bij het bakvet en roer goed.
  • Voeg een glaasje water toe en blijf roeren.
  • Kruid met peper en zout.
  • Doe er nu een scheut azijn bij om het een tikkeltje zuur te maken.
  • Doe de spekjes opnieuw bij de saus.
  • Voeg er, net voor je de pan met spetterende en sissende spekblokjes van het vuur haalt, fijngesneden jong paardenbloemblad bij.
  • Doe die saus eens over aardappelpuree, je weet niet wat je proeft!

Verrassende paardenbloemdelicatesse

De kleine ongeopende knoppen die midden in de rozetschoot liggen te genieten van de zon, zijn een ware delicatesse. Was ze en bak ze mee met ui en spek. Laat ze heel even stoven en voeg dit mengsel toe aan je rijstschotel. De smaak van de gestoofde bloemknopjes zit ergens tussen andijvie en spruitjes in. Lekker, anders en gezond.

Paardenbloem-pannenkoek

Fijngesnipperde stukjes paardenbloemblad in de pannenkoek (duizendblad, weegbree en brandnetel kunnen er ook nog bij): heerlijk. Hoeveel kruidkoeken zou mijn grootmoeder zo gebakken hebben?

 

Uit ‘Daniëlles kruidenomnibus’

  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: