Saffraankrokus: een natuurlijke gezonde kleurstof.

150 150 Kruidjes.be

Krokussen zijn dappere bloemen. Als de rest van de collega’s nog niet eens denken aan naar bovenkrabbelen staat deze ‘dapperaar’ al vrolijk te wiegen met zijn bloemen in de gure wind. Maar over deze krokussen wil ik het hier niet hebben. Het gaat hier over soortgenoten die in de herfst staan mooi te wezen met hun lange, kleurrijke, smaakmakende, peperdure stampers. Ik heb het over de saffraankrokus  (Crocus sativus L.)

De naam saffraan komt van het Arabische “za’farân’, wat ‘geel worden’ betekent. Het Latijnse woord ‘sativus’ betekent ‘die gezaaid wordt’. Een beetje raar als je bedenkt dat deze krokussen geen zaad vormen.

Saffraan op je bord

Je kan saffraan gebruiken om spijzen en dranken een lekker smaakje te geven en een beetje geel te kleuren. Bijvoorbeeld in rijstpap, paella,gebak en bepaalde likeuren doet saffraan al eeuwen prima werk. De kleurkracht is zo groot dat je met één deeltje saffraan 20 000 deeltjes water kan kleuren. Om een rijstpap voor 6 personen hartelijk geel te maken, heb je maar twee draadjes saffraan nodig. Saffraan geeft je gerechten een zoete en tegelijk een tikkeltje bittere smaak.

Je hebt 150 000 bloemen nodig voor één kilo saffraan. Het zal je dan ook niet verbazen dat saffraan het duurste smaakmakertje is dat je kan kopen.

Koop de hele stampers en niet het poeder. Dan heb je meer kans dat je het juiste kruid te pakken hebt, zeker als het draadachtige sliertjes van ongeveer 4 tot 5 cm lang zijn.

Omdat de arme mensen geen dure saffraan konden kopen, gebruikten ze goudsbloemblaadjes om hun rijstpap wat mee op te fleuren. Dat gaf uiteraard niet hetzelfde effect als saffraan, maar het gedacht doet ook veel nietwaar…

Kurkuma of geelwortel, ook wel eens Indische saffraan genoemd, kleurt ook geel maar heeft uiteraard niet hetzelfde effect als de echte saffraan.

Nu je weet dat saffraan peperduur is, kan je je voorstellen dat er wel wat bollebozen zijn die met dit kostbaar goedje wel eens willen sjoemelen.  De bloemen van saffloer kunnen gemakkelijk dienst doen als saffraan. Voor je het in de gaten hebt, betaal je heel veel geld voor iets helemaal anders dan saffraan.

Saffraan blijft maar enkele maanden houdbaar.

Zwangere vrouwen gebruiken best geen saffraan.

 

 

  • Bericht-tag: