Kruiden tegen winterkwaaltjes

150 150 Kruidjes.be

“Winterkwaaltjes … daar is geen ontsnappen aan”, hoor ik je zuchten. Nochtans hoeft dat niet altijd waar te zijn. Vertrouw op de natuurlijke kracht van een select gezelschap winterkruiden en groenten. En je bent beschermd tegen de vervelende ongemakken die de donkerste periode van het jaar traditioneel in petto heeft.

Uien: wonderlijke helpers en verwenners!

Ik hoor je denken: “Hallo! Uien zijn dan wel een waardevolle groente, maar ze veroorzaken toch soms ook problemen? Gistingsprocessen en darmgassen steken hier en daar toch stokken in de uien-goedgevoel-pret-momenten?” Juist, zoals met alles loopt het met uien af en toe mis, maar dan zijn er andere kruiden die je een handje helpen. Venkel bijvoorbeeld voorkomt winderigheid. Maar als de venkelzaadjes hun winddoel missen, bedenk dan dat uien infecties voorkomen en de darmflora herstellen. Laat het dan maar waaien, ’t is toch herfst voor iets!

Uienhoestdrank

Taai slijm kan heel vervelend zijn en je ‘huhu’ms’ werken anderen na een tijdje op de zenuwen. Uien zijn net als prei, bieslook en knoflook telgen uit de aliumfamilie. Ze desinfecteren en zuiveren je keel, luchtwegen en ingewanden.

Zo ga ik taai slijm te lijf:

  • Ik snij een grote ui in ringen en leg die in een soepbord.
  • Doe er een laagje zuivere natuurlijke honing of suiker over en laat een nachtje staan.
  • ‘s Anderendaags zeef ik het hoestdrankje en neem ik hiervan 4 tot 5 eetlepels per dag.

Je kan ook uien koken in water. Zeef het sap eruit en meng de rest met wat honing. Neem minimum drie maal per dag een paar slokjes.

Misschien lusten kinderen geen hoestthee of uiensap met honing. Snipper dan een ui en leg de snippers op hun nachtkastje: dat recept is al eeuwen oud, maar werkt ook in de 21ste eeuw.

 Keelpijn

Bind een waslapje met een gesnipperde ui erin rond je keel. Laat dat een nachtje zitten. Je hebt veel kans dat je keelpijn weg is als je onmiddellijk ingrijpt. Maar na drie dagen keelpijn werkt deze remedie natuurlijk niet meer zo efficiënt. Als je keel blijf zeer doen, raadpleeg dan een dokter.

 

  • Bericht-tag: