Kruiden, groenten, fruit en etherische olie tegen wintervoeten en -handen

150 150 Kruidjes.be

Bloemen

Je kunt wintervoeten inderdaad behandelen met bloemen, goudsbloem bv. werkt meestal goed. Kook de goudsbloemen eventjes in water. Wacht tot ze wat afgekoeld zijn en leg ze dan op de pijnlijke plekken. Ook de lelie is hier nuttig. Kook een bol van de witte lelie in melk tot hij een beetje zacht wordt. Wrijf de leliebol fijn en leg hem lauw op je voeten.

 Groenten en fruit

Selderij

En wat dacht je van een selderie soepje om je wintervoeten of –handen mee te verwennen? Laat de bouillonblokjes maar achterwege.  Doe de selderij, ook de bladeren en de wortel die je in stukjes sneed in een kookpot.  Laat alles in 3 liter water op een zacht vuurtje 1 uur lang sudderen.  Neem ’s morgens en ’s avonds een voetbad van dit aftreksel.

Appel

Onlangs vertelde me iemand dat marktkramers nogal eens last hadden van wintervoeten en –handen.  Zij smeerden dan hun handen en voeten in met een stuk appel dat ze eerst in zout draaiden.  Ze lieten alles even intrekken en wreven daarna hun voeten en handen af.  Volgens deze dame zou dat echt wel een efficiënt middel zijn.  Het zout zal wel wat pikken als je last hebt van kleine barstjes in je huid.  Daarom zou ik de avond ervoor mijn handen en voeten goed insmeren met goudsbloem- of uierzalf met goudsbloem in.  Die maakt je droge huid die op barsten staat terug soepel.  Deze crème is zacht en niet vettig. Ze dringt onmiddellijk in de huid.

Ui

Pers een verse ui en meng het sap met een halve theelepel lanoline.  Masseer je voeten hiermee tweemaal per dag.

Etherische olie

Teatree (theeboom)

Masseer je voeten elke dag met een mengsel van één eetlepel amandelolie en twee druppels teatree-olie.

Lavendel en citroen 

Doe twee druppels etherische olie van elke soort bij 1 soeplepel amandelolie en masseer je voeten. Lavendel werkt verfrissend, antiseptisch en verzacht pijn. Citroen werkt verfrissend, versterkend en antiseptisch.

Kamfer

Kamfer etherische olie helpt tegen jeuk. Doe 3 tot 5 druppels olie bij een glas gekookt en tot lauw afgekoeld water.  Dep de jeukende plekken hiermee.

 

 

 

  • Bericht-tag: