Kruidenbouillon

1024 373 Kruidjes.be

Zevenblad, duizendblad, brandnetel, wilde bieslook, paardenbloem … ze zijn er weer, samen met nog zoveel andere kruidenbroeders en -zusters. Ik pluk ze dankbaar en maak er bouillon van. Die smaakt, volgens mijn lieverds thuis, lekkerder dan de bouillonblokjes die ik in de winkel koop.

De bouillon is in een handomdraai klaar en bewaart goed in de koelkast.

  • Pluk niet meer dan 5 verschillende soorten kruidjes, anders wordt het smakenpalet te groot.
  • Was de kruiden, doe ze in een groentedroogzwierder en weeg ze. Doe er nog wat peper bij en mix alles fijn. Deel het gewicht door 5.
  • Neem nu 4/5 kruid en 1/5 zout. Mix alles goed onder en door elkaar.
  • Laat een uurtje in de koelkast rusten en mix nog eens. Verdeel de bouillon in potjes en bewaar ze in de koelkast.

Lekker ... éch lekker

Ik neem een koffielepel bouillon om een sausje op smaak te brengen en een flinke eetlepel om soep met een heerlijke smaak te pimpen. Een vinaigrette is in een handomdraai klaar, als je bij een theelepel bouillon wat olie en azijn giet. Klop alles goed los en druppel deze vinaigrette over je rauwkost. Mijn volgende bouillon maak ik van citroenmelisse, roomse kervel, brandnetel en lavas.
Jammie, jammie!

Nog meer van die recepten vind je in mijn ‘Daniëlle’s kruidenomnibus’