Kruidenlikeur: een kruidenbitterlikeur op zijn Daniëlles

150 150 Kruidjes.be

Het doet mij soms een beetje aan een apothekersdrankje soms een beetje aan kloosterdrankje denken. Het is superlekker, als een kruidenbitter, of als een geneeskrachtige elixir … Ik weet het soms niet precies, maar het zijn allemaal reacties op hetzelfde drankje!

Probeer het zelf eens en zeg mij dan eens wat je erover denkt! Het recept is echt heel eenvoudig. Neem een pot en vul die tot boven met kruiden. Giet er nu acaciahoning over en geniet van hoe sierlijk de kruiden naar beneden zakken. Als de kruiden helemaal onder de honing zitten, is 2/3 van je pot vol met kruiden en honing. Het resterende 1/3 vul je met wodka, rum, jenever of gin. De alcohol haalt de aroma’s en geneeskrachtige stoffen uit de kruiden. Regelmatig schudden is daarom de boodschap. Na 3 maanden zeef je de kruiden eruit. Het kruidenbitter laat je nog 2 maanden staan. Op de bodem komt dan het bezinksel samen. Heel voorzichtig giet je de heldere likeur over in een mooie fles. De droesem blijft achter. Et voilà, je drankje is klaar.

Verkwikkende kruidenborrel

In de winter, of als het buiten gewoon koud en nat is, vind ik het heerlijk om zo een borreltje te drinken. Ik kikker ervan op, want het stroomt door heel mijn lichaam. En ook, … als het buiten nu eens niet koud en nat is …
Deze likeur doe ik ook wel eens bij de gebraden kip. Een geutje is voldoende. Dan haal ik de kip uit de pan en bind de saus. Die komt dan over de kip. Waanzinnig lekker!
Welke kruiden ik gebruik? Tijm moet er zeker bij, die doodt bacteriën en virussen. Salie heeft ook een reeks bacteriedodende stoffen in de aanbieding en werkt bovendien samentrekkend m.a.w. dat is goed tegen te veel gesnotter. Rozemarijn doet je bloed vlugger stromen en warmt je op. Af en toe doe ik er kardemonpeultjes en enkele peperbolletjes bij. Engelwortel, gember, anijs en citroenmelisse gebruik ik soms. Het hangt er echt vanaf wat ik in huis heb, als de likeurkriebels losbarsten. Bij mij is het nooit hetzelfde. Voor mij betekent dat het gemak van vrijheid, voor de pietjes precies betekent dat een ramp, ik weet het.
Als ik mijn potjes zie staan, op een donkere maar warme plek, denk ik aan Hildegarde von Bingen, je weet wel die wereldberoemde kloosterlinge uit de 12de eeuw. Dit kruidenbitter verbindt me over de eeuwen heen met haar. Een straffe madam die veel over kruiden wist en er boeken over vol schreef. In Abtei Sankt Hildegard (Rüdesheim/Eibingen) kan je nog altijd lekkere kruidenelexir volgens Hildegads recept kopen.
Maar die van mij is ook lekker!

Ontdek nog veel recepten in 'Daniëlles Kruidenomnibus'