Kruidenmayonaise

150 150 Kruidjes.be

Om lekkere mayonaise te maken heb je bloemen of kruidenazijn en olie nodig. Het kan ook met verse kruiden dadelijk in de mayonaise. Hoe je zo’n VIP mayonaise op tafel zet verklap ik je graag.

Bloemen- en kruidenazijn

Gebruik het liefst wittewijnazijn of bio-azijn, als het maar geen alcoholazijn is. Die ontkalkt niet alleen je koffiezetapparaat of je toilet, maar ook je botten! In Nederland noemen ze deze azijn ‘schoonmaakazijn’.

Pluk de bloemen of kruiden op een veilige, onbezoedelde plek. Bloemen met veel stuifmeel zoals vlier en paardenbloem mag je niet wassen, anders is het smaakgevende stuifmeel weg.

  •  Stop bloemen of kruiden in een glazen pot en overgiet ze met wittewijnazijn.
  • Laat 10 dagen trekken en zeef de bloemen eruit.
  • Het ziet niet alleen leuk uit, maar de azijn neemt de smaak op en parfumeert je vinaigrette of mayonaise met een typisch smaakje.
  • Een teentje knoflook en een theelepel mosterdzaad zorgen in veel gevallen voor extra pit.

Bloemen- en kruidenolie

Kies voor een zachte olie zoals zonnebloem-, druivenpitten- of saffloerolie om tere bloemen te overgieten. De geur van olijfolie zou het aroma van de bloemen weg kunnen drukken.

Kruiden met een scherpere geur zoals tijm, rozemarijn, munt en venkel kun je met olijf- of notenolie overgieten. Zet de olie twee weken op een warme plek. Schud er elke dag eens mee en zeef dan de bloemen eruit. Bewaar de olie op een donkere plek, dan blijven de waardevolle stoffen langer goed.

Roomse -kruidenmayonaise

Zorg ervoor dat alle ingrediënten koel zijn, anders mislukt de lekkere operatie en wordt je mayonaise niet stijf.

  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 heel ei
  • 1/2 afgestreken koffielepel (kruiden) zout
  • peper uit de molen
  • 3/4 l maïsolie
  • sap van 1 citroen
  • een beetje azijn
  • een hand vol kruiden bijvoorbeeld roomse kervel (zonder dikke stelen)
  • Doe alle ingrediënten, behalve de olie en gesnipperde kruiden, in een hoge kom.
  • Beweeg je mixer met soepstaaf of je staafmixer op en af.
  • Giet er beetje bij beetje de olie bij, tot je de gewenste structuur hebt.
  • Helemaal op het einde voeg je de kruiden toe.

  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: