Het gevaarlijke, goddelijke theeverhaal

150 150 Kruidjes.be

Kruidenthee is hot en hip. Je ziet overal reclame voor onweerstaanbare lekker ogende thee. Dus ik bestel thee in een gezellig theesalon. Ik ben benieuwd. Het wordt een heel avontuur want de hippe ‘theedame’ vertelt me dat er heel wat soorten thee zijn. ‘Als je thee wil kan je hieruit kiezen’. Ze toont me een lijstje met groene-, gele-, witte-, oolong-, pu ert- en rooibos thee. En dan heeft elk van die theesoorten nog melanges.

‘Ja maar’ zeg ik ‘ik wil eigenlijk een kruidenthee’. ‘OK’ zegt de mevrouw maar ‘die vind je onder de tisanes. Dat zijn eigenlijk geen thee ’s. Die noem je een infusie of tisanne. En dan volgt er een lijst met mogelijkheden waar je even tijd voor moet nemen. Ik bestel muntthee.

De dame zet mijn kopje muntthee voor me en we hebben een gezellige kruidenbabbel. ‘Weet je dat je best geen muntthee aan kinderen onder de 12 jaar geeft’, zegt ze. ‘Ja dat weet ik. Munt kan spasmen aan het strottenhoofd veroorzaken, dat heet dan laryngospasme. Daardoor kan je ademhaling blokkeren en dan kan je stikken als je tenminste nog jong bent.’

En hoe zit dat nu met honing’ wil ze weten. ‘Klopt het dat je kinderen onder het jaar best geen tisane dus kruidenaftreksel met honing geeft?’. ‘Ja dat klopt’ zeg ik haar’ honing kan botulisme veroorzaken. Dat is een bacterie die verlamming kan veroorzaken en zelfs dodelijk kan zijn in sommige gevallen! Baby darmpjes zijn nog te zwak om die bacterie telijf te gaan’.

‘Zeg, je zou haast kunnen denken dat ik enkel een gevaarlijke goedjes serveer, maar je moest eens weten. Ik zal je eens een theetje zetten, zo lekker…met roosjes, aardbei en een beetje zwarte thee geparfumeerd met bloemen. Super en voor jong en oud zonder gevaar. Geniet ervan’. En dat doe ik want de thee is inderdaad goddelijk.

Aardbeienthee = godendrank

Zo maak je deze thee: Snij enkele aardbeien in stukjes, doe er verse of gedroogde rozenknopjes bij. Zorg er wel voor dat de rozen niet bespoten zijn en dat ze lekker geuren. Geen geur geen smaak. Overgiet met van de kook af water en laat 5 minuutjes trekken. Een godendrank!

Ontdek nog veel recepten in 'Daniëlles Kruidenomnibus'