Kruidig dieet en stappen, goed voor lichaam en geest.

150 150 Kruidjes.be

Wie in het voorjaar tijd maakt voor een inwendige schoonmaakkuur, vangt verschillende vliegen in één klap. De kuur borstelt de afvalstoffen buiten en overtollige winterkilootjes smelten als sneeuw voor de zon. Vooral de zuivering van het lichaam staat centraal. Vasten om  af te slanken heeft alleen maar zin, als het je op weg helpt naar een ander en beter eetpatroon. Vasten en je nadien weer volstoppen met allerlei lekkers is verkeerd, je wordt er alleen maar dikker van.

Begin niet zomaar lukraak op een blauwe maandag te vasten. Vraag je eens af of het goed is om op dit moment te vasten, of je motivatie groot genoeg is. Vasten zal je zeker goed doen, maar het is niet altijd een pretje.

Als je je lichaam door vasten en kruiden oppoetst, gaat je gemoedsstemming er zienderogen op vooruit. Het futloos en constant ‘moeë gevoel’ verdwijnt meestal na een vastenkuur van ongeveer zes weken. Sommigen voelen zich al na twee weken geestelijk als herboren. Ze hebben ineens veel meer energie. En het kost niets! Wat wilskracht en een verstandig opgesteld dieet volstaan. Dat wil niet zeggen dat je zomaar lukraak kan bezig zijn. Zeker mensen die ernstige kwalen hebben, raadplegen het best eerst hun arts voor ze eraan beginnen.

De natuur biedt de planten die we in het voorjaar echt nodig hebben, zomaar aan.

Laxerende, slijmoplossende en transpiratie bevorderende planten dus. Liefst met stoffen die gekristalliseerd urinezuur uit de spierweefsels halen. Want dit urinezuur is oorzaak van reuma en jicht. En die kunnen we missen als kiespijn.

Al wat we nodig hebben, zit opgeborgen in de origineelste verpakking: de kruiden zelf. Wij hoeven ze maar te plukken, het liefst op onbezoedelde plekken:

WEEGBREE ( Plantago lanceolata)

Dit kruid is een niet te onderschatten voorjaarsreiniger.Het ruimt het slijm in ons lichaam op. Je kunt deze plant ook preventief gebruiken. Smalle weegbree werkt als een antibioticum en zuivert het bloed.

“Toch geen weegbree in mijn soep zeker?” hoor ik je al zeggen. En toch … ! Waarom  niet, als je weet dat het kruid niets dan goede bedoelingen heeft? Doe wat fijngesnipperde weegbree op het laatste moment bij de kokend hete soep. Tere kruiden mag je niet laten meekoken.

Gezonde reinigende boterhammen zijn belegd met bijvoorbeeld kaas en gesnipperde weegbree.

BERK (Betula spp.)

Berkensap

Zo gauw de botten op openbarsten staan en de zon voor een tien-graden-warm lentezonnetje zorgt, is het moment aangebroken. Vorig jaar was ik net iets te laat. Toen was mijn berkenbuit karig. Als ik er nu op tijd bij ben, heb ik een fles gezonde natuursap per dag.

Als ik genoeg bij elkaar krijg,  ga ik een deel invriezen, want het sap blijft niet lang goed. Ik ga ook berkensap met jenever mengen.

Berkensap doet mee aan de lenteschoonmaak in ons lichaam. De nieren krijgen van het sap een extra prikkel om hun doorsluistaak te verrichten. Maximaal rendement oogst je door voor elke maaltijd drie eetlepels berkensap met wat water te drinken.

Berkenblaadjesthee

Als de berkenbladeren een ietsiepietsie kleven, droog ik ze en zet ik er thee van. Berkenthee is een van de beste vochtafdrijvers. Dat zul je na enkele kopjes van die thee wel zelf merken aan je toiletbezoek. De berk verwijdert potentieel schadelijke chloorverbindingen en urinezuren die later voor reuma en jicht zorgen. Berkenthee zuivert het bloed en doet zweten, waardoor we telkens wat afval kwijtraken. De kilootjes varen er na een tijd wel bij. Je mag niet overdrijven. Als je er veel van drinkt, verlies je te veel vocht en kunnen er te veel belangrijke mineralen mee verloren gaan. Mijn grootmoeder maakte in ieder geval berkenthee tegen reuma, waterzucht, te hoge cholesterol en depressies.
 WANDELEN

En als slot nog even dit. Een stevige wandeling helpt ook om je beter te voelen. Even goed doorstappen helpt je geest reinigen.

John Muir, een Schotse bioloog, verwoordde het zo: “Wandel rustig in alle richtingen en proef de vrijheid van de wandelaar. De rust van de natuur zal in je binnenstromen, zoals zonneschijn door bomen dringt. De winden zullen frisheid in je blazen en de stormen hun energie. Terwijl de zorgen als herfstbladeren van je neerdwarrelen.”

  • Bericht-tag: