Kruidige verwennerij voor je lichaam

150 150 Kruidjes.be


Al heb je niet veel centen, een gezond lichaam is veel meer waard dan een berg geld. Je goed voelen in je vel is een hele rijkdom waar we te weinig bij stilstaan. Daarin kunnen we verandering brengen. Een goed voornemen!

Misschien heb je zelf gedroogde kruiden in huis. Als je kruiden ouder zijn dan een jaar, zijn er al heel wat waardevolle stoffen verloren gegaan. Je kunt ze dan beter kopen in de handel. Eens er verse kruiden komen piepen, kun je die gebruiken. Ook melkwei (het vocht dat over blijft als je platte kaas maakt), honing en leem kunnen helpen bij kleine ongemakken. Allemaal eenvoudige middeltjes met een heel goed resultaat. Als het gaat om echte problemen, ga je natuurlijk onmiddellijk naar de dokter.

Duizendblad (Achillea millefoleum)

Goed tegen ontstekingen van de huid. Duizendblad is ook goed tegen couperose. Je moet wel een tijdje volhouden. De kleine haarvaatjes zullen samentrekken en stilaan verdwijnen.Met een aftreksel van deze plant kun je dode huidcellen verwijderen en vetafscheiding tegengaan. De poriën vernauwen. Kook 5 eetlepels gedroogd kruid in een halve liter water. Laat 30 min trekken.

Kamille (Matrecaria recutita L.)

Verzacht, geneest en herstelt de huid. Er zijn heel veel huidverzorgers in de handel te koop. Meestal zit er kamille in verwerkt. Je kan heel gemakkelijk zelf aan de slag.

Kamille-aftreksel:

Doe kamillebloemen in een kop en overgiet ze met kokend water of voor de pietjes-precies 100 cc kokend water op 10 g kamillehoofdjes. Laat 20 minuten trekken. Zeef de bloemen eruit.

Je kunt het aftreksel in een leemmasker verwerken (zie leem hier beneden) en je huid deppen met het kamille-aftreksel na het masker. Als je geplaagd zit met uitslag en zweertjes, kun je een aftreksel aan het badwater toevoegen.

Kweepeer (Cydonia Oblonga Mill.)

Kweepeerpitten zijn goed tegen kloven Een aftreksel van de kweepeerpitten gaat zwellingen, kloven en ontstekingen tegen. Hiervoor giet je 250 ml koud water over 30 g zaden. Laat 2 tot 3 uur trekken. Het is een uitstekend middel tegen koortsuitslag, zweertjes, wondjes en brandplekken. Het is alleen moeilijk om aan kweepeerpitten te geraken.

Ik doe de pitten onmiddellijk in een pot en giet er graanjenever over. Na drie dagen krijg je een soort gel op de pitten. Ik laat de pitten erin en gebruik de gel. De jenever pikt een beetje, maar je pitten blijven heel lang goed. Dat is niet het geval, als je er water over giet, dan beschimmelen de pitten na een tijd.

Leem

Leem heeft een zuiverende werking. Er bestaat witte en groene leem. De groene leem zit vol rijke mineralen en dient voor de reiniging van de huid. Afhankelijk van je huidtype neem je de juiste kruiden.

Voor een normale huid is dat: brandnetel, jeneverbes, lindebloesem, munt, venkel en vrouwenmantel.

Voor een droge en gevoelige huid: gemalen lijnzaad (vlaszaadjes), heemst, huislook en smeerwortel.

Voor een vette huid: duizendblad, salie en fijngemalen venkelzaadjes.

Overgiet ze met kokend water en laat 20 minuutjes trekken. Zeef de kruiden eruit en doe ze bij een eetlepel leem.

Giet beetje bij beetje over de leem en maak een dik, smeerbaar papje. Smeer de leem op je gezicht met een dikke penseel en wacht tot ie opgedroogd is. Als er barstjes in de leem komen en als je huid begint te trekken, zeker als je lacht, dan is het tijd om je gezicht met lauw water af te spoelen.

Loop niet dadelijk naar buiten als alle leem eraf is. Smeer eerst je dagcrème op je gelaat. Je poriën staan nu ver open. Blijf dus maar een half uurtje binnen, mocht het koud zijn buiten. Een heerlijk gevoel en een perzikzachte huid zijn het resultaat.

Molkosan

Verdunde molkosan heeft ongeveer dezelfde zuurtegraad als de menselijke huid (ph 5,5). Hierdoor is de reinigende melkwei heel geschikt als lotion.

Dep de huid met verdunde molkosan  (1 deel molkosan op 4 delen gekookt en afgekoeld water) na een bad. Na enkele weken verbetert zowel de structuur als de teint van de huid.

Kun je op een pleister aanbrengen voor de volgende aandoeningen:

Puistjes:

Ze kunnen het best afwisselend behandeld worden met molkosan en een aftreksel van de rode zonnehoed (echinacea purpurea). Ook voor andere huidproblemen kun je verdunde molkosan gebruiken.

Gezichtsreiniger:

‘s Avonds en ’s morgens het gezicht schoonvegen met verdunde molkosan(1 deel molkosan op 4 delen gekookt en afgekoeld water) . Even laten intrekken en naspoelen met water.

Haarverzorging:

Schimmel of kale plekken kun je behandelen met verdunde molkosan (1 deel molkosan op 4 delen gekookt en afgekoeld water). Bij haaruitval of roos molkosan toevoegen aan het laatste spoelmiddel.

  • Bericht-tag: