Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken in die unieke kruidenrecepten.

Kruidenrecepten: lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Kruidenrecepten voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Aardpeer: hongerstillend, gezond en goed voor de lijn
1024 683 Kruidjes.be

Aardpeer (Helianthus tuberosus L.)  Aardperen zijn van die rare knolletjes die je amper geschild krijgt. Maar ze smaken heerlijk. Aardperen begonnen hun carrière in Noord-Amerika waar…

Lees meer
Appels: laat je verrassen.
150 150 Kruidjes.be

Een herfst of een winter zonder appel kan ik me, als geboren Haspengouwse, niet voorstellen. Appelbomen zijn zo oud als de straat. Meer: ze zijn…

Lees meer
Appeltjes: ze blijven je verbazen met hun weetjes.
150 150 Kruidjes.be

Wist je dit? “An apple a day keeps the doctor away!”, zeggen ze in Engeland. Met andere, Vlaamse woorden: “Viermaal daags een appelschijf, houdt de…

Lees meer
Borrelhap op zijn maagdeliefs
960 640 Kruidjes.be

‘Wie niet waagt blijft maagd’ een eeuwenoude wijsheid. Daaraan doet mij het madeliefje, de maagdenlief, deze Bellis perennis of eeuwige mooie, denken. Als kind waagde…

Lees meer
borrelhapje met bloemen
Borrelhapje met kleurrijke bloemen
1024 554 Kruidjes.be

Bloemen om te eten … er is werk aan geweest, want een aantal jaren geleden zagen mijn leeftijdsgenoten bloemen alléén als decoratie. Een borrelhapje met…

Lees meer
Brandnetel met krokante jas
1024 683 Kruidjes.be

Dat brandnetel een zeer gezond goedje is, weten we ondertussen wel. Maar wie maakt er gebruik van vroeg ik me af. De meeste denken eerder…

Lees meer
Brandnetelblaadjes, zonder prik, in goudbrokaat
150 150 Kruidjes.be

De meeste waardevolle stoffen vind je helemaal in het begin van de lente in de prikkende blaadjes. Dan zien ze aan de onderkant bordeauxrood. Maar…

Lees meer
Chutney: zuur, zoet en wild.
150 150 Kruidjes.be

Chutney is een bereiding van(wilde) vruchten of groenten met veel suiker, azijn en specerijen in verwerkt. Rond 1600 brachten schepen dit luxe product mee naar…

Lees meer
Citroenmelisse, een kruid om gelukkig van te worden
150 150 Kruidjes.be

Melisse betekent vrij vertaald ‘bij’ en officinalis betekent dat onze voorouders de plant gebruiken in hun apotheek. Deze plant vond je vroeger vaak bij bijenkorven.…

Lees meer
Druiven: gezegende gezondheidsbooster.
150 150 Kruidjes.be

Als je aan druiven (Vitis vinifera) denkt, dan denk je waarschijnlijk dadelijk aan wijn. En daar is niks mis mee. Abdis Hildegard von Bingen, mijn inspirerende…

Lees meer