Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Aardbei (wilde) (Fragaria vesca)
600 394 Kruidjes.be

Van de aardbei maakten onze voorouders wildeaardbeienthee als ze problemen hadden met nervositeit, diarree, maag of darmen, of als ze hun nieren wilden versterken.

Aardpeer (Helianthus tuberosus L.)
840 430 Kruidjes.be

Als je aardpeer eet, krijg je niet vlug opnieuw honger. Waarschijnlijk heeft dat iets te maken met de beheersing van de bloedsuikerspiegel.

Agrimonie (Agrimonia eupatoria L.)
150 150 Kruidjes.be

Van agrimonie maak ik heel lekkere thee: Ik overgiet 1 theelepel kruid met een kop kokend water. Laat niet langer dan 5 min. trekken. Soms…

Aloë vera
150 150 Kruidjes.be

De boeken beschrijven aloë vera als een soort ‘wonderplant’. Ze wordt vooral in de Caraïben en Afrika gekweekt. Maar je moet niet zo ver om…

Alruin (Mandragora officinarum L.)
150 150 Kruidjes.be

De alruin of mandragora was in de middeleeuwen een magische plant. Hij groeide volgens de overlevering uit het zaad van een onschuldig opgehangen man. De…

Ananassalie (Salvia rutilans)
150 150 Kruidjes.be

In mijn tuintje staat een ananassalieplant. Ik ben er erg blij mee, want vooral in de herfst en in de winter staat hij daar prachtig.…

Anijs (Pimpinella anisum L.)
150 150 Kruidjes.be

Welk kruid kan ik gebruiken tegen winderigheid? Zoals kummel en venkel doet anijs ook wat tegen winderigheid. Winderigheid wijst erop dat je spijsverteringsorganen of verschillende…

Appel (Malus silvestris Mill.)
150 150 Kruidjes.be

Appeldessert Ingrediënten 750 g appels 25 g rozijnen sap van een citroen Voor de bovenlaag: 50 g boter 100 g grove havervlokken 75 g tarwemeel…

Azijn
150 150 Kruidjes.be

Azijn is gefermenteerde alcohol. Het is een eeuwenoud conserveringsmiddel. Onze voorouders legden allerlei groenten en vruchten op azijn om ze te bewaren. Azijn heeft meestal…

Basilicum (Ocimum basilicum L.)
150 150 Kruidjes.be

Basilicum geeft smaak aan alle saaie gerechten. Het mag dan ook niet voor niets prat gaan op de titel ‘koninklijk kruid’. De naam basilicum komt…

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Aardpeer: een graag geziene, gezonde, woekerende vreemdeling.
150 150 Kruidjes.be

Aardperen zijn van die rare knolletjes die je amper geschild krijgt. Maar ze smaken heerlijk. Aardperen begonnen hun carrière in Noord-Amerika waar de Indianen er al…

Lees meer
Aardpeer: hongerstillend, gezond en goed voor de lijn.
150 150 Kruidjes.be

Aardpeer (Helianthus tuberosus L.)  Aardperen zijn van die rare knolletjes die je amper geschild krijgt. Maar ze smaken heerlijk. Aardperen begonnen hun carrière in Noord-Amerika waar…

Lees meer
Appels: laat je verrassen.
150 150 Kruidjes.be

Een herfst of een winter zonder appel kan ik me, als geboren Haspengouwse, niet voorstellen. Appelbomen zijn zo oud als de straat. Meer: ze zijn…

Lees meer
Appeltjes: ze blijven je verbazen met hun weetjes.
150 150 Kruidjes.be

Wist je dit? “An apple a day keeps the doctor away!”, zeggen ze in Engeland. Met andere, Vlaamse woorden: “Viermaal daags een appelschijf, houdt de…

Lees meer
Brandnetelblaadjes, zonder prik, in goudbrokaat
150 150 Kruidjes.be

De meeste waardevolle stoffen vind je helemaal in het begin van de lente in de prikkende blaadjes. Dan zien ze aan de onderkant bordeauxrood. Maar…

Lees meer
Chutney: zuur, zoet en wild.
150 150 Kruidjes.be

Chutney is een bereiding van(wilde) vruchten of groenten met veel suiker, azijn en specerijen in verwerkt. Rond 1600 brachten schepen dit luxe product mee naar…

Lees meer
Citroenmelisse, een kruid om gelukkig van te worden
150 150 Kruidjes.be

Melisse betekent vrij vertaald ‘bij’ en officinalis betekent dat onze voorouders de plant gebruiken in hun apotheek. Deze plant vond je vroeger vaak bij bijenkorven.…

Lees meer
Druiven: gezegende gezondheidsbooster.
150 150 Kruidjes.be

Als je aan druiven (Vitis vinifera) denkt, dan denk je waarschijnlijk dadelijk aan wijn. En daar is niks mis mee. Abdis Hildegard von Bingen, mijn inspirerende…

Lees meer
Een kruidentuin: hoe begin ik eraan?
150 150 Kruidjes.be

Welke aarde heb ik nodig om mijn kruiden in te planten? Als je niet voor de rest van je leven opgescheept wilt zitten met een…

Lees meer
Gehaktballetjes ingeknuffeld met kruidenpaneermeel.
150 150 Kruidjes.be

Lekker KRUIDENpaneermeel maak je in een handomdraai. Je gerechten kleven niet zo aan de pan (zeker als je havermout gebruikt) en de smaak is overheerlijk.…

Lees meer