Kruideninformatie

Leer je kruidjes écht kennen

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken. Laat je inspireren door de tips en gebruik de suggesties om kleine kwaaltjes aan te pakken.

Gebruiksklare kruideninformatie

De kruidenwereld is een onuitputtelijke bron van weetjes en toepassingen. Ontdek hoe de heilzame kruidenkrachten al generaties lang intrigeert. En lees hoe je die kruien verwerkt in smakelijke of weldadige recepten. Ervaar hoe fijn het is om met die kruiden aan de slag te gaan.

Overzichtelijke kruideninformatie

Vind de kruideninformatie die je zoekt, door:

  • kruidennaam in te voeren via het zoekveld (bovenaan in de linkerkolom);
  • op de eerste letter van de kruidennaam te klikken (linkerkolom);
  • of … door te grasduinen en je eigen traject samen te stellen via de hyperlinks in de verschillende beschrijvingen.

Kruideninformatie met extra’s

Een stukje geschiedenis, een receptje, soms een algemene beschrijving en regelmatig ene oude volkswijsheid of een mythe. Die afwisseling verzekert dat je leestraject spannend en verrassend blijft. Volg je eigen leespad door de teksten en laat je meevoeren op je kruidige dagdromen.

Géén medische kruideninformatie

Heb je een medisch probleem? Loop dan even binnen bij een huisdokter of een zorgverlener. De informatie die je op deze website vindt, is géén medische informatie. Dus … neem geen enkel risico: vertrouw voor ernstige problemen op experts uit de gezondheidszorg.

 

Etherische oliën
150 150 Kruidjes.be

Planten zijn slimmer dan we denken. Om zich voort te … planten zijn er in de meeste gevallen insecten nodig. Die zorgen voor de bestuiving.…

Fenegriek (Trigonella foenum graecum L.)
150 150 Kruidjes.be

Naam Linnaeus noemde dit kruid Trigonella foenum graecum. Foenum graecum betekent ‘Grieks hooi’. De oude Grieken mengden het kruid onder het hooi. De paarden hadden…

Gerst (Hordeum vulgare)
150 150 Kruidjes.be

Gerst is bij ons niet zo bekend. Vroeger was dat anders. Waarvoor gebruikten ze gerst eigenlijk? In de eerste plaats gebruikten ze gerst in de…

Goudsbloem: een gouden duiveltje-doe-al.
150 150 Kruidjes.be

De goudsbloem(Calendula Officinalis) is een echt duiveltje-doe-al. Wil je graag warm ogende oranje of gele bloemen in je tuin? Of een plant die je als…

Heesters
150 150 Kruidjes.be

 In Elseviers groene almanak van 1981 vond ik een interessant lijstje met sierheersters waarmee je van alles kunt doen. Als je er twintig jaar geleden…

Hemelsleutel: een verzachtende natuurpleister.
150 150 Kruidjes.be

De naam ‘Sedum’ verwijst naar verzachten, kalmeren .Onze voorouders dachten dat sedum donder en bliksem kon weerstaan dus afhouden. Sommige soorten kregen daarom de naam donderkruid. Als…

Honing: een gouden geneeskrachtige gift uit de natuur.
150 150 Kruidjes.be

Honing is niet alleen lekker op de boterham of in de thee, je staat ervan te kijken hoe heilzaam honing uit de hoek kan komen. Honing…

Kruiden, groenten, fruit en etherische olie tegen wintervoeten en -handen
150 150 Kruidjes.be

Bloemen Je kunt wintervoeten inderdaad behandelen met bloemen, goudsbloem bv. werkt meestal goed. Kook de goudsbloemen eventjes in water. Wacht tot ze wat afgekoeld zijn…

Kruiden: een weldaad voor het gezicht (tips)
150 150 Kruidjes.be

Af en toe maak ik een gelaatsmasker van witte leem en een kruidenaftreksel. Naargelang je huidtype neem je een eetlepel van de juiste gedroogde kruiden…

Kruideninformatie: dit wil je zeker weten
150 150 Kruidjes.be

Zoek je meer dan alleen de Latijnse benaming van een kruid? Ga op expeditie door de kruidenweetjes – resultaat van jarenlang verzamelen, aanvullen en bijwerken.…

Feestelijk koken met onkruid

Wilde kruiden geven een uitzonderlijke toets aan je gerechten. Zeker als je ze vers gaat plukken in de natuur. Dat proef je op je bord. En jij niet alleen: je gasten zullen gegarandeerd genieten van die pure smaken.

Lekker én gezond

Koken met verse, onbespoten kruiden … dé garantie voor gezonde gerechten. Tel daarbij de wandeling op zoek naar je kruiden en je bent helemaal goed bezig. Herontdek hoeveel de voorraadkast van de natuur je te beiden heeft. Combineer naar hartenlust en ga resoluut voor een zachte of een pittige smaak.

Eten en drinken

Doe meer met kruiden dan alleen maar koken: maak je eigen (sterke) drank. Grenadine en siroop om aan te lengen met water: heerlijk verfrissend. Een geutje siroop in je kruidenthee: smakelijke zoet. Of een kruidenlikeur met pit: daar knap je van op.

Voor elk seizoen

Met de kruidenrecepten kun je een heel jaar door genieten. Uiteraard groeien de kruidjes niet altijd. Maar … als je ze op tijd verwerkt in een confituur, jam of likeur, dan houd je die kruiden ook in de winter binnen handbereik.

Maarts viooltje: Violet de parme in suikerjapon.
150 150 Kruidjes.be

Vroeger maakten onze voorouders Violet de Parme van maartse viooltjes. Dat waren die vormloze suikerklompen die tussen de suikerbonen lagen mooi te wezen. De bloemen…

Lees meer
Meidoorn: beschermer voor lijf en hart.
150 150 Kruidjes.be

Beschermstruik Je zorgde vroeger best voor meidoornstruiken rond je huis, dan konden de heksen niet binnendringen om kwaad aan te richten. Zelfs als je met een…

Lees meer
Meidoorn: symbool van genot, bescherming en verdriet.
150 150 Kruidjes.be

Meidoorn kan op verschillende manieren inspireren. de ene wordt er lyrisch van en intens verdrietig. De  andere verwerkt de bloesems tot heerlijke dranken. En nog…

Lees meer
Meidoornbloesem: hartenverwennerij.
150 150 Kruidjes.be

De bloemen bloeien in mei en de takken hebben doornen. Dat zegt de Nederlandse naam over de meidoornstruik. De Latijnse naam (Crataegus monogina) heeft het dan weer over…

Lees meer
Mispels: een gezond en gezellig genot.
150 150 Kruidjes.be

Je zou denken dat deze grappige mispelvruchten( Mespilus germanica)  veel in onze streken voorkomen. Maar de naam ‘germanica’ zet ons op het verkeerde been. Aanvankelijk…

Lees meer
Munt: zoveel soorten, smaken en geuren.
150 150 Kruidjes.be

Je kunt ook kiezen voor kruizemunt (M. crispa), groene munt (M.spicata) (die komt het meest voor), appelmunt (M. suaveolens), pepermunt (Mentha x peperita)  die heeft…

Lees meer
Oost-indische kers: pittig en kleurrijk, een lekkere verrassing.
150 150 Kruidjes.be

Linnaeus noemde dit kruid eigenlijk ‘trofee, oorlogsbuit’. En die naam heeft hij niet zo slecht gekozen, want het ronde blad doet denken aan een wapenschild.…

Lees meer
Paardenbloem: een gezonde verrassing op je bord.
150 150 Kruidjes.be

De Latijnse naam betekent ‘bitter kruid’. Koeien die veel paardenbloemen verorberen, produceren melk met meer urineafdrijvende stoffen. Kinderen die veel van deze melk drinken of…

Lees meer
Pastinaakburgers
150 150 Kruidjes.be

Pastinaak is terug van weggeweest. De Grieken kwamen er al mee op de proppen. In de middeleeuwen en renaisse stond de wortel weer in de…

Lees meer