Kweepeer : een magisch middel tegen kloven.

150 150 Kruidjes.be

Kweepeer (Cidonia oblonga) de goudgele harde peer, daar hebben de meesten onder ons wel van gehoord. De jam zit in de potjes, de kweepeersiroop in flessen, de -jenever staat te trekken en het vruchtvlees is gedroogd, gemalen en verwerkt in de muesli. Maar weet je dat je met verse kweepeerpitten een gel kan maken die goed is tegen kloven? In de kleine beenharde peertjes zitten de meeste pitten in een beursje. De grote gecultiveerde kweeperen daarentegen kunnen zorgen voor een grote pittenteleurstelling want soms komen er maar heel weinig pitjes tevoorschijn uit zo’n grote vrucht. Veel blabla maar weinig pit.

  • Doe de gedroogde of de verse (=nog beter) kweepeerpitten in een potje.
  • Overgiet ze met gewone oplegjenever, tot de pitten goed onder de drank zitten. Je mag de jenever zelfs tot 1 vinger dik boven de pitten gieten.
  • Als je regelmatig met de pot schudt, vormt zich, na drie dagen, een slijmlaag op de pitten. Dat wordt perfecte zalf die ongemakken, zoals kloven, zienderogen verzacht.
  • Als de gel opgebruikt is, giet je gewoon weer wat jenever- of citroenmelisse-aftreksel over de pitten. Een paar dagen later heb je dan nieuwe gel. Laat de pitten dus gerust in de pot zitten.
  • Je kunt deze truc natuurlijk niet eeuwig herhalen. Na een tijdje heb je nieuwe, ongekookte pitten nodig. Hou zo’n potje altijd bij de hand.En wat doe je met kweepeerpitten-gel?

Je kunt de gel ook gebruiken voor doorligwonden, maar pas dan op, want bij dit gebruik zou de jenever wel eens kunnen pikken. Maak daarom een aftreksel van citroenmelisse. Giet een beetje aftreksel over de pitten in plaats van de jenever. Het probleem is nu wel dat je de gel niet zo lang bewaart. Jenever-gel houdt daarentegen meer dan een jaar. Doe elke morgen en avond wat gel op je kloof en na een tijdje is die helemaal weg.

 

 

 

  • Bericht-tag: