Kweepeer: een peer vol gezondheid.

150 150 Kruidjes.be


Als je denkt: “Die kweepeerboom is de boom van mijn dromen en die wil ik nu onmiddellijk in mijn tuin!” Dan heb je eigenlijk weinig problemen. De kweepeerboom is een gemakkelijke klant. Hij wil wel niet voortdurend met zijn wortels in een plas staan, maar wie wil dat nu wel? Bovendien is dat zijn enige eis.De kwee is kort van stam, maar kan toch nog 12 meter hoog worden. Kort maar krachtig dus. De bladeren voelen zacht aan. De bloesems zijn enig mooi. Ze doen een beetje aan grote appelbloesems denken. Je geniet eigenlijk het hele jaar door van kweepeer.

Kweepeerjam

Van kweeperen kun je heerlijke jam maken. Als je mijn recept wilt volgen, was je de kweeperen en wrijf je ze eerst goed over hun ‘fluwelen’ jas. Je kunt de peren ook schillen, maar dan worden ze vlug bruin en wordt je jam donkerder van kleur.
Snij de kweeperen dan in dunne plakjes. (Verzamel de pitten in een glazen pot. Die heb je nodig voor het recept van de kweepeergel (zie onderaan de tekst.) Overgiet de kweepeerplakjes met warm water tot er twee vingers water boven de kweeperenstukjes zit. Breng alles langzaam aan de kook. Prik er eens met je vork in, zoals je bij aardappels doet. Als ze zacht zijn, neem je de kookpot van het vuur en laat je alles een nachtje staan. Dan doe je de brij in een neteldoek. Druk al het vocht er goed uit. Neem nu een liter van dit aftreksel, doe er een halve kg geleisuiker bij. Volg de instructies op de verpakking en giet de kokend hete jam in glazen bokaaltjes, boordevol. Doe het metalen schroefdeksel erop en zet de potjes op hun kop om af te koelen. Dan sluiten ze zich hermetisch.
Deze jam is niet alleen heerlijk, hij stopt diarree en is een weldaad voor maag en darmen.

Kweepeersiroop

Kweepeersiroop maak je op dezelfde wijze als de jam. Op één liter vocht doe je een halve kilo gewone- of witte kandijsuiker. Je laat alles even opkoken en klaar is je siroop.
Deze siroop is heerlijk bij pudding, yoghurt, ijs, cake en droge witte wijn.
Dat wijntje interesseert je misschien het meest. Wel, giet dan eerst kweepeersiroop, twee vingers hoog, in een wijnglas. Giet er koele witte wijn op en geniet in volle teugen.

Kweepeerlikeur

Gooi nooit kweepeerschillen weg! Doe ze in een glazen pot en giet er een lekker brandenwijntje over, ‘brandy’ dus. Laat die mengeling 6 weken staan. Filter de likeur en doe op 1 liter vocht 350 g suiker. Laat nog drie weken staan, schud er af en toe eens mee en klaar is je kweepeerlikeur. Lekker en goed bij maagkwaaltjes, maar overdrijf niet want dan heb je weer andere kruiden nodig.

 Kweepeerpittengel tegen kloven

Doe de kweepeerpitten in een potje en giet er jenever over tot net boven de pitten. Na drie dagen komt er een gel over de pitten. Die helpt ongelooflijk goed tegen kloven in handen en voeten. Laat de pitten gewoon in de gel zitten. Als er bijna geen gel meer is, overgiet je de pitten met nog een beetje jenever tot ze weer onder staan. Roer er eens in met een tandenstoker. De jenever wordt dadelijk gel als je niet overdreven hebt met je jenever. Deze kweepeerpittengel is langer dan een jaar goed, want de alcohol conserveert hem. Weet wel dat de alcohol misschien wat kanprikken. Maar je vindt niet vlug een betere remedie tegen kloven!

  • Bericht-tag: