Lentebloemenboter: een feest voor het oog

150 150 Kruidjes.be

De lentebloemen zij er weer met hun huppeldepuppelkleuren die een mens blij maken. Ik maak magische bloemenboter door eerst echte (= goeie) boter op kamertemperatuur te laten komen. Ondertussen ga ik, blij gezind, in de natuur en in mijn tuintje bloemen en kruiden zoeken. Ik pluk o.a. de bloemen van longkruid. Die slimmerd heeft twee kleuren in petto om de lente te verwelkomen. Roze en blauw, 2 bloemen voor de prijs van een. Verder oogst ik maartse viooltjes, paardenbloemen, paarse dovenetels en wilde bieslookbloemen. Ik pluk de groene paardenbloemblaadjes, die rond de gele zitten, eraf. En ook het onderste deel van de gele bloemen. Waarom? Onderaan zit misschien al een beetje pluisvorming! En dat pluis is in de boter niet zo … pluis. Want je weet, als de paardenbloem haar bloeitijd voor bekeken houdt, sluit ze zich en steelt dan weer als pluisbloem de show. Vroeger kon je als kleine dreumes voorspellen hoeveel kids je later zou krijgen. Heel eenvoudig: pluk de paardenpluisbloem voorzichtig af en blaas zo hard je kan. Blaas opnieuw tot er geen pluisjes meer op de bloem zitten. Hoe vaak heb je moeten blazen? Juist, zoveel kinderen ga je krijgen!

Zacht als boter

De paarse dovenetel en de longkruidbloemen hebben een witte voet, die snij ik eraf, dan blijven alleen de mooie kleurtjes over. Ik was de heerlijk aromatische, wilde bieslook, droog die en snij die samen met de bloemen in stukjes met een mes, niet met een mixer. Zo blijft er toch nog een beetje structuur van de bloemen zichtbaar. En gemixte bieslook? Niet doen, want dan gaat het bieslookaroma snel vliegen.
Ik neem de helft van de boter en roer 2/3 van de bloemenmengeling erdoor. Met een vork meng ik alles en doe ik de gepimpte boter in een glazen potje. Ik draai de bovenrand van de pot over de overgebleven boter om daarna door de rest van de bloemen te laten glijden. Daarna strooi ik de laatste bloemensnippers over de boter.
Kijk hoe mooi dat wordt. En het mooiste moet nog komen, want als je deze boter over een witte, al of niet licht geroosterde boterham smeert, zie je de kleuren een voor een naar boven komen. En als kers op de taart: snij je boterham, in magic outfit, in reepjes en zet hem als borrelhap op tafel. Pure magie!

Ontdek nog veel recepten in 'Daniëlles Kruidenomnibus'