Maarts viooltje: Violet de parme in suikerjapon.

150 150 Kruidjes.be

Vroeger maakten onze voorouders Violet de Parme van maartse viooltjes. Dat waren die vormloze suikerklompen die tussen de suikerbonen lagen mooi te wezen. De bloemen van de viooltjes kwamen eerst in een bak terecht. Ze kregen dan een suikersiroop van 33 graden op hun kop gegoten. De suiker was net vloeibaar genoeg om over de bloemen te kunnen vloeien. Hoe langer de bloemen in de suikersiroop bleven liggen, hoe dikker hun suikerjas werd. De kunst bestond erin de viooltjes net op tijd uit de siroop te halen, anders was het resultaat niet mooi. De suikerlaag moest zo dun mogelijk zijn. Na 10 à 12 uur goten ze de suikersiroop van de bloemen af. Op een rooster kregen ze contact met de droge lucht en verdampte de vochtigheid. Zo ontstonden dan kristallen op de viooltjes. Het resultaat was niet altijd om over naar huis te schrijven. Wil je het zelf eens proberen ?

Goed, koop dan eerst Arabische gom in een natuurwinkel of bij de apotheker. Deze gom komt van een Indische boom: het sap van die boom wordt gedroogd en vermalen.

  • 1/3 Arabische gom
  • 2/3 lauw water
  • maartse viooltjes
  • fijne witte suiker
  • losgeklopt eiwit

 

  • Maak een homogeen mengsel van 1/3 Arabische gom en 2/3 lauw water.
  • Bestrijk hiermee de bloemen tot in de kleinste hoekjes.
  • Bestrooi ze met heel fijne witte suiker, dat geeft het beste resultaat. (Gebruik geen bloemsuiker, die is te compact en maakt vlekken op de bloemen. In bloemsuiker zit trouwens een hoeveelheid maïzena die de suiker droog moet houden.) In de plaats van Arabische gom kun je ook losgeklopt eiwit gebruiken.
  • Penseel de bloem met eiwit en doe er dan fijne witte suiker over.
  • Leg de bloemen op een roostertje of op een vel boterhampapier.
  • Droog de bloemen nooit in de volle zon.

De temperatuur mag de 30 à 40 °C niet overschrijden. Reken maar op een paar dagen vooraleer de bloemen verhard zijn. Je kunt de bloemen ook in een warmeluchtoven onder de 40 °C drogen. Laat de ovendeur dan wel op een kier staan. Zo kan het vocht dat uit de bloemen komt, vlot weg. Na een dag zijn de bloemen droog. Bewaar ze een tijdje in een goed afgesloten blik en op een droge plaats. De bloemen die een Arabische-gompardessus kregen, houden iets langer.

 

  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: