Magistrale mispelweetjes

150 150 Kruidjes.be

Magistrale mispelweetjes


 

Omdat de mispel helemaal in het vergeetboek gesukkeld is, doe ik hier een warme oproep om deze sierlijke kleine boom in ere te herstellen.
“Zo rot als een mispel” zeggen de mensen wel eens. Maar de indruk die daaruit voortvloeit is helemaal fout. Mispels zijn echt wel lekker als ze beurs (zacht) zijn.

De mispel kreeg van Linnaeus de Latijnse naam Mespilus Germanica. Hij dacht dat de mispelboom oorspronkelijk in Duitsland groeide, maar dat was mis. Waarschijnlijk is de mispelboom met de Romeinen mee naar onze streken gekomen. Gelukkig maar, want de mispelboom is een grote struik om van te houden.

Waarom je zo’n boom in je tuin moet halen, vertel ik met alle soorten van genoegens:

 

 

Struikachtige boom:

 

Deze struik, die meer op een boom lijkt, wordt zeker niet groter dan 6 meter, is mooi van vorm en heeft in de lente grote heerlijke bloesems. Wil je een struik die klein blijft, kies dan voor Mispelus Nottingham. De Nottinghamvruchtjes zijn natuurlijk ook klein, maar ze hebben een uiterst lekkere smaak. Wil je liever grote ruwe vruchten, kies dan voor Mispelus Bredase reus. Er zijn nog veel meer soorten waaruit je kunt kiezen.

 

Om wildgroei te voorkomen hou je het best drie of vier hoofdtakken. In de winter snoei je dan een derde van die hoofdtakken weg. Snoei niet te veel aan een volwassen struik, want dan krijg je een hele reeks horizontale scheuten en dat is niet zo mooi. Mispelvruchtjes groeien op tweejarig hout. Even geduld dus.

 

 

Lekkere vruchten

 

Van de vruchten kan je bijvoorbeeld mispeljam en mispellikeur maken om nooit te vergeten.

Je moet wel wachten tot de vruchten zacht zijn: voor de vriezeman is langs geweest zijn de vruchten hard. Daarna worden ze zacht (beurs) en als je ze dan nog langer laat liggen worden ze rot. Dan kan je ze alleen nog maar wegkieperen.

Je kan de vruchten rauw eten. Onze grootouders zogen het vruchtvlees uit het mispeljasje en spuwden de pitten weg. Dat was maar goed ook, want de zaden bevatten giftig hydrocyaanzuur, een stof die naar amandel smaakt. Het vruchtvlees smaakt een beetje zoetzuur en doet ook wat denken aan kaneel.

Je bewaart de vruchten het langst, als je ze met de steeltjes omhoog, naast elkaar schikt. Leg ze op een kartonnen deksel, naast elkaar. Sluit ze niet af met plastic.

Mispeljam

Ik maak jam van de rijpe maar nog harde mispels. Dat wordt dan een heel andere jam dan de jam die je maakt van de vanbinnen zachte, bruine mispels. Je verwerkt ze op dezelfde manier, maar je merkt onmiddellijk dat de zachte mispels niet goed uit te knijpen zijn in een neteldoek. Daarom gebruik je voor die zachte het best een roerzeef. De pitten blokkeren de zeef soms. Dan draai je achteruit en daarna weer vooruit. Beetje prutsen, maar het kan.

Met:

  • 1 kg harde mispels
  • 2 citroenen
  • 0,5 liter water
  • 1/2 kg geleersuiker
  • een mespunt kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden

doe je dit:

  • Snij de mispels in vier stukken.
  • Pers de citroenen uit en giet het sap over de mispels.
  • Giet het water erover en laat de vruchten zacht koken.
  • Laat een nachtje trekken.
  • Doe alles door een neteldoek.
  • Knijp de mispels goed uit.
  • Doe er suiker en kaneel bij en laat weer aan de kook komen.
  • Volg de instructies op de verpakking van de suiker.
  • Vul kraakheldere potjes met de jam, boordevol, zet er het schroefdeksel op en laat omgekeerd afkoelen.
Recept uit Daniëlle's kruidenomnibus uitgegeven bij lannoo

Mispellikeur lekker en gezond

Met:

  • 300 g mispels (niet stuk snijden)
  • 300 g kandijsuiker (Als je witte suiker neemt, is je drank amberkleurig.)
  • 1 liter jenever
  • 1 kruidnageltje voor elke tweede mispel

doe je dit:

  • Steek de kruidnagels in de mispels.
  • Doe alles in een grote glazen pot.
  • Voeg de andere ingrediënten erbij en laat drie maanden staan (niet vergeten regelmatig te schudden).
  • Haal dan de kruidnagels uit de mispels en laat de gekke vruchtjes nog een maand zwemmen in het zalige vocht.
  • Zeef de mispels uit je likeur (maar gooi ze niet weg)
  • Vul flesjes met dit godenvocht en zet ze weg voor zalige momenten.
Recept uit Daniëlle's kruidenomnibus uitgegeven bij lannoo

  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: