Meidoorn: een beschermer uit de top 10.

150 150 Kruidjes.be

Een meidoorn (Crataegus sp.) is een heerlijke struik met zijn regen aan rode bolletejs in de herfst en witte wolken bloesems in de lente. Hij beschermt je tegen allerlei onheil zelfs tegen blikseminslag. Luister maar naar het volgende gezegde.

“Pas goed op voor een eikenboom
de bliksem zet je onder stroom.
Rust niet tegen een essenstam,
die zet je hart in vuur en vlam.
Zit maar onder een meidoorn neer
Hij is echt de beste beschermheer.”

Iedereen gelukkig met de meidoorn. Tot help …

Perenvuur
Enkele jaren geleden sloeg in dit land de schrik om het meidoornstruiken-hart. Wetenschappers beweerden dat de meidoorn het perenvuur veroorzaakte. Je kunt je voorstellen dat de fruittelers wakker en in gang schoten. Heel wat meidoornstruiken moesten eraan geloven. Op de plekken waar hij toch bleef staan, mocht hij zeker niet in bloei komen.
Gelukkig zijn deze belastende geruchten over- en weggewaaid, en staan de meidoornstruiken weer prachtig in lentebloei. In de herfst staan ze dan weer in vuur met hun sprankelende rode bessen.

Hartversterkende thee
Meidoornthee versterkte bij heel wat voorvaderen en -moederen de, op dat moment al dan niet verliefde, hartspier. Volgens de overlevering gaf thee van deze struik levenskracht. Die meidoornbloesemthee plukten ze op het moment dat er hier en daar nog een groen blaadje te zien was, voor de bloesems dus helemaal ontloken. Ze droogden de bloesems op een donkere, warme plek. Ze moesten ze voor het drogen niet wassen, want dan riskeerden ze dat de bloesems bruin werden en beschimmelden.
Als je deze werkwijze nu nog wilt toepassen, is het van groot belang dat je de bloesems niet langs een drukke baan, een plantage of een vervuilende fabriek plukt.
Als de bloesems poederdroog zijn, bewaar je ze het best in een bruine, papieren zak. Ik doe gewoonlijk een pluk van het kruid in een kop. Ik voeg er eventueel een schijfje citroen bij en giet (er net van de kook af) water over. Ik laat vijf minuten trekken en zeef de bloemen eruit. Liefst met een plastieken, stoffen of rieten zeefje. Metaal zou waardevolle stoffen kunnen afbreken.

Een gezonde opkikker
Volgens oude boeken helpt zo’n kop meidoornthee, als je je voor niets meer interesseert of als je je moeilijk kunt concentreren. Kinderen hebben daar soms last van. Ze zijn daarbij in zichzelf gekeerd en voelen zich soms angstig. Elke dag drie kopjes van deze thee, 14 dagen lang, drinken zorgt voor een gunstige werking.

 

 

 

  • Bericht-tag: