Meidoorn: beschermer voor lijf en hart.

150 150 Kruidjes.be

Beschermstruik

Je zorgde vroeger best voor meidoornstruiken rond je huis, dan konden de heksen niet binnendringen om kwaad aan te richten. Zelfs als je met een heks getrouwd was, niet in heksen geloofde of geen meidoornstruiken naast je deur wilde, deed je er toch goed aan, tenminste toch een meidoorntak boven je deur te hangen. Dan was je huis beschermd tegen ziekten. Als er jou dan toch links of rechts een microbe bij de zieke lurven greep, kon je nog altijd door een tunnel van meidoorntakken kruipen. Je beeldde je dan maar in, dat je alle kwalen aan die takken liet hangen. Je kwam moreel gesterkt uit de tunnel te voorschijn! Als dat ook  niet hielp ging je best naar een tovenaar of kruidenvrouwtje die een meidoorn-toverstok had. De toverstok zorgde ervoor, dat kwade geesten, die voor ziekten en andere ellende zorgden, uit de buurt bleven. Soms verjoegen ze “het boze” uit de stallen door bloesems samen met meidoornhout te verbranden. De rook ontsmette de stal tot wanhoop van het boze oog.

Perenvuur

Dat is allemaal lang geleden maar of je het nu gelooft of niet, er is toch iets aan de hand met de meidoorn. Enkele jaren geleden sloeg in dit land de schrik om het meidoornstruiken-hart. Wetenschapslui beweerden dat de meidoorn het perevuur veroorzaakte. Je kan je voorstellen dat de fruittelers wakker en in gang schoten. Heel wat meidoornstruiken moesten eraan geloven. Op de plekken waar hij toch bleef staan, mocht hij zeker niet in bloei komen. Gelukkig zijn deze belastende geruchten over- en weggewaaid en staan de meidoornstruiken weer prachtig in lentebloei. In de herfst staan ze dan weer in vuur met hun sprankelende rode bessen.

Hartversterkend

Dioscorides (40-90 n.C.) heeft het al over de gunstige opwekkende stoffen in meidoorn. Ze hebben een gunstige uitwerking op het hart. Ook Culpeper (1616-1654) had het over de hartversterkende werking. Volgens hem hielp het ook arteosclerose in de hand te houden.Volgens de overlevering gaf thee van deze struik levenskracht. Ze plukten de meidoornbloesem voor de bloesems helemaal ontloken. Ze droogden de bloesems op een donkere, warme plek. Ze moesten ze voor het drogen niet wassen, want dan riskeerden ze dat de bloesems bruin werden en beschimmelden. Als je deze werkwijze nu nog wilt toepassen, is het van groot belang dat je de bloesems niet langs een drukke baan, een plantage of een vervuilende fabriek plukt. Als de bloesems poederdroog zijn, bewaar je ze het best in een bruine, papieren zak. Ik doe gewoonlijk een pluk van het kruid in een kop. Ik voeg er eventueel een schijfje citroen bij en giet er kokend water over. Ik laat vijf minuten trekken en zeef de bloemen eruit. Liefst met een plastieken, stoffen of rieten zeefje. Metaal zou waardevolle stoffen kunnen afbreken.

  • Bericht-tag: