Meidoorn: symbool van genot, bescherming en verdriet.

150 150 Kruidjes.be

Meidoorn kan op verschillende manieren inspireren. de ene wordt er lyrisch van en intens verdrietig. De  andere verwerkt de bloesems tot heerlijke dranken. En nog anderen voelen zich veilig onder een meidoornsttruik. En wat voel jij als je onder een meidoornstruik staat?

Hartversterkende likeur

Een levensgenietende kruidenhand maakte in 1775 meidoorndrankjes op zijn eigen manier. Hij plukte de meidoornbloesems op een stralende, zonnige dag. Vulde daarmee een glazen pot tot die helemaal vol zat. Hier en daar mocht er een groen blaadje tussenzitten. Dat kon geen kwaad. Hij goot een fles brandewijn of eau-de-vie over de bloesems, tot ook de laatste bloemen kopje onder zaten. Hij zette een schroefdeksel op de pot en telkens als ie langs de pot kwam, schudde hij er eens mee. Na drie maanden zeefde hij dit heerlijke drankje en voegde er wat suiker naar eigen smaak aan toe. Hij liet het drankje nog een week staan en vergat niet te schudden. Anders bleef de suiker op de bodem liggen. Als de suiker na een paar weken lekker in het drankje zat, kwam het moment suprême eraan. Volg dit oude recept en doe hetzelfde als de kruidenman uit de achttiende eeuw. Ruik je de witte bloesems, de lente, de eerste zonnestralen? Kan niet slecht zijn voor je hart!

Beschermende krachten

Een oude spreuk uit “De magische Kruidentuin” van Scott Cunningham laat vermoeden dat de meidoorn ook beschermt. Je voelt je er veilig onder.

Pas goed op voor een eikeboom, de bliksem zet je onder stroom.

Rust niet tegen een essestam, die zet je hart in vuur en vlam.

Zit maar onder een meidoorn neer, hij is echt de beste beschermheer.

Meidoornverdriet

De rode meidoorn bloeit, mijn lief, ik kan het bijna niet verdragen.

De bloesems van vervlogen dagen, zijn duizend dorens van verdriet…

K.H.R. de Josselin de Jong werd, zoals ik al zei, lyrisch van een meidoorn.

  • Bericht-tag: