Mispels: Vijf harten, vijf starten, en een prik in ’t gat. Râ, râ, wat is dat?

150 150 Kruidjes.be

Mispels zijn van die rare bruine bolletjes met een niet al te leuke reputatie. ‘Zo rot als een mispel’, zeggen ze wel eens. Nu rot moeten ze niet zijn, maar wel beurs, dus zacht, ze zijn dan bruin vanbinnen. Ze hebben een speciale zoetzure, kruidige smaak, die doet denken aan appel en peer en daarna komt zelfs een abrikozensmaakje naar boven..

Harde mispels pluk je net voor het gaat vriezen en ‘beurse’ liefst nadat het een nachtje gevroren heeft. Laat ze nog een tijdje narijpen in een kartonnen doos met de steeltjes naar boven. Als ze zacht zijn smaakt het bruine vruchtvlees lekkerder dan als je ze nog hard wil eten maar als je ze verwerkt smaken ze altijd lekker.

Pure gezondheid verpakt in leuke bolletjes

Mispels ontgiften je bloed. De pectine in de vruchtjes haalt kwik en lood uit je lichaam. Ze zuiveren je darmen en daarom heten ze in ’t Engels ‘ass opener’. Dan weet iedereen dadelijk waarover het gaat. Ze zitten vol vitamine C, mineralen en antioxidanten. Daarbovenop helpen ze je spijsvertering optimaal functioneren.

Mispels werken laxerend en dat zelfs op twee vlakken. Als je de harde mispels eet, al dan niet verwerkt, werken ze adstringerend (stoppend). Eet  je ze rijp dus beurs (zachte mispels), dan werken ze laxerend.

Waar wacht je nog op. Haal ze vlug naar binnen die grappige vruchten barstensvol gezondheid.

Mispeljam van de rijpe maar nog harde mispels.

  • 1 kg mispels
  • 1 citroen
  • water (tot de mispels helemaal onder staan)
  • 1/2 kg geleersuiker
  • een mespunt kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • Snij de overrijpe mispels in vier stukken.
  • Pers de citroenen uit en giet het sap over de mispels.
  • Giet het water erover en laat de vruchten zacht koken.
  • Doe alles door een neteldoek of roerzeef.
  • Knijp de brij goed uit.
  • Doe er suiker en kaneel bij en laat weer aan de kook komen.
  • Volg de instructies op de verpakking van de suiker.
  • Vul kraakheldere potjes met de jam, boordevol, zet er het schroefdeksel op en laat omgekeerd afkoelen.
  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: