Mispels: een gezond en gezellig genot.

150 150 Kruidjes.be

Je zou denken dat deze grappige mispelvruchten( Mespilus germanica)  veel in onze streken voorkomen. Maar de naam ‘germanica’ zet ons op het verkeerde been. Aanvankelijk kwam de mispel uitsluitend voor in Klein-Azië en Zuid-Europa.

Mispels zijn van die rare bruine bolletjes met een niet al te leuke reputatie. ‘Zo rot als een mispel’, zeggen ze wel eens. Nu rot moeten ze niet zijn, maar wel beurs, dus zacht. Ze hebben een speciale zoete tot zurige smaak.

Je plukt de mispels liefst als het een nachtje gevroren heeft. Laat de mispels nog een tijdje narijpen, dan is het rozige, groenige vruchtvlees lekkerder. Leg ze in een kartonnen doos met de steeltjes naar boven tot ze zacht zijn. Mispels verwerk je met pruimen, vlierbessen en appels.

Mispeljam

Ik maak jam van de rijpe maar nog harde mispels. Dat wordt dan een heel andere jam dan de jam die je maakt van de vanbinnen zachte, bruine mispels. Je verwerkt ze op dezelfde manier, maar je merkt onmiddellijk dat de zachte mispels niet goed uit te knijpen zijn in een neteldoek. Daarom gebruik je voor die zachte het best een roerzeef. De pitten blokkeren de zeef soms. Dan draai je achteruit en daarna weer vooruit. Beetje prutsen, maar het kan.

  • 1 kg mispels
  • 2 citroenen
  • 0,5 liter water
  • 1/2 kg geleersuiker
  • een mespunt kaneel
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • Snij de overrijpe mispels in vier stukken.
  • Pers de citroenen uit en giet het sap over de mispels.
  • Giet het water erover en laat de vruchten zacht koken.
  • Doe alles door een neteldoek of roerzeef.
  • Knijp de brij goed uit.
  • Doe er suiker en kaneel bij en laat weer aan de kook komen.
  • Volg de instructies op de verpakking van de suiker.
  • Vul kraakheldere potjes met de jam, boordevol, zet er het schroefdeksel op en laat omgekeerd afkoelen.

Mispellikeur lekker en gezond

  • 300 g mispels (niet stuk snijden)
  • 300 g kandijsuiker (Als je witte suiker neemt, is je drank amberkleurig.)
  • 1 liter jenever
  • 1 kruidnageltje voor elke tweede mispel
  • Steek de kruidnagels in de mispels.
  • Doe alles in een grote glazen pot.
  • Voeg de andere ingrediënten erbij en laat drie maanden staan (niet vergeten regelmatig te schudden).
  • Haal dan de kruidnagels uit de mispels en laat de gekke vruchtjes nog een maand zwemmen in het zalige vocht.
  • Zeef de mispels uit je likeur (maar gooi ze niet weg)
  • Vul flesjes met dit godenvocht en zet ze weg voor zalige momenten.

Mispelsnoepjes als het goddelijk lekker mag zijn

Je hebt de mispels uit je drank genomen? Vroeger gaf ik ze aan de kippen. Maar… die waggelden plotseling via vreemde bogen naar hun hok. In plaats van kippenalcoholici te creëren, doe je de zatte vruchten beter door een roerzeef (passe-vite). Doe het vruchtvlees in potjes en zet het schroefdeksel erop. Je kunt het lang bewaren, want het vruchtvlees zit vol alcohol. Ik gebruik deze alcoholische moes voor sauzen en doe hem in desserts. Mispels gebruik je in alle gerechten waarbij appels passen.

  • Maal speculaas en weeg het resultaat.
  • Doe hetzelfde gewicht alcoholisch mispelvruchtvlees (zie recept hierboven) erbij en roer het door elkaar.
  • Maak kleine bolletjes en dompel ze even in gesmolten fondantchocolade.
  • Rol ze in gemalen okkernoten (walnoten) of zonnebloempitten.
  • Zalig hè! Vind je ze te alcoholisch? Doe dan een vierde alcoholische mispelmoes en een vierde gewone mispelmoes (compote) bij twee vierde gemalen speculaas om er bolletjes van te maken.

Uit ‘Daniëlles kruidenomnibus’

  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: