Natuurlijke, welriekende geurtjes

150 150 Kruidjes.beDe laatste tijd zorgden deodorants nogal voor slapeloze nachten. In een artikel (Bron: BBC, University of Reading) stond dat deodorants misschien wel eens in verband kunnen gebracht worden met borstkanker. In deodorants zitten stoffen die de spray lang houdbaar moeten maken. Diezelfde stoffen werden ontdekt bij 20 vrouwen die borstkanker hadden. Dat is niet dadelijk reden tot paniek, maar de Britse wetenschappers, onderzoekers aan de University of Reading, vonden het niet overdreven producenten van deodorants hierop te wijzen en de zaak verder te onderzoeken.

Als herboriste krijg je dan natuurlijk de vraag: “Kunnen we geen natuurlijke deodorant maken of kopen?”

Wel, eerst even dit. Transpireren is eigenlijk gezond. Op die manier raakt je lichaam een deel van de afvalstoffen kwijt. Maar … daaraan kan een behoorlijk luchtje zitten. Je denkt dan dadelijk richting deodorant. Heel wat gewone deodorants sluiten je poriën af. Langdurig gebruik hiervan is dus af te raden. Kruiden werken veel minder agressief en je huid reageert op een natuurlijke manier.

Er zijn verschillende huidtypes. Een bepaald kruid werkt daarom niet bij iedereen op dezelfde manier.

En … als je je niet regelmatig wast, kan een natuurlijke spray je onfrisse geurtjes niet verdoezelen. Kruidensprays accentueren alleen de frisse geur van je lichaam.

Je ruikt langer ‘lekker’ met de volgende kruiden en etherische oliën: salie, sleedoorn, rozenhout, oranjebloesem, neroli, jojoba, cypres, citronella, eucalyptus, lavandel, geranium, grove den en patchoeli etherische olie. Hieronder enkele recepten die je heel gemakkelijk zelf kan maken.

Bodyspray van pomeransolie.

Voeg 4 druppels pomerans bij 1/4 liter bronwater.

Doe er 4 el emulgator bij, bijvoorbeeld wodka omdat de olie zich anders niet mengt met het water.

Zet er een sproeidop op.

Telkens voor gebruik goed schudden.

Spuit deze deo op de plekken waar je erg transpireert.

Pomerans is een natuurlijke olie. Daarvoor zorgen kleine, donkere, bittere sinaasappels. De schil van het bijna rijpe appelsientje zorgt voor de pomerans. Deze olie is donkergeel en heeft een zachte sinaasappelgeur. De olie ruikt zelfs een beetje naar een muffige appelsien.Tussen haakjes, de appelsienenboom zorgt voor drie verschillende etherische oliën!De bloesems zorgen voor neroli. Deze olie heeft een krachtige bloesemgeur. De jonge twijgen en blaadjes zorgen voor petitgrain.

Bodyspray van tea tree, eucalyptus en tijm

1/4 l bronwater water

4 el wodka

3 druppels etherische tea treeolie

2 druppels etherische tijmolie

2 druppels etherische eucalyptusolie

Doe alles in een verstuiver en schud er goed mee voor gebruik. Deze spray doodt bacteriën en werkt verfrissend op je onderarmen.

Etherische salie- en denolies voor zweetvoeten

Ook voor dit probleem ‘met een geurtje’ kan de natuur een kruidje toesteken.

Schud 20 druppels salie en 20 druppels cypres, ceder of den etherische olie in 20 ml tarwekiemolie. Verwen je gewassen voeten hier dagelijks mee door de olie goed in je voeten te masseren. Draag liefst katoenen sokken

Salie zorgt ervoor dat je minder transpireert. Den zorgt voor een frisse bosgeur.

Doe  een druppel etherische olie van cypres, ceder of den in elke schoen.

Je kunt ook 10 tot 15 druppels etherische cypresolie( met een emulgator)  in een lauw voetbad doen en je voeten hierin 15 minuutjes verwennen.

In dennen zit o.a. terpentijnolie. Die olie verschilt naargelang de dennensoort en het plantendeel waaruit de olie getrokken is. Terpentijnolie en afkooksels van dennennaalden werken desinfecterend, verfrissend. Ze hebben ook een positieve inwerking op de bloedcirculatie.

Attentie:

Je mag nooit rechtstreeks etherische olie op de huid wrijven. Er zijn etherische oliën die de huid overgevoelig maken of irriteren. Etherische olie van lavendel is een uitzondering. Die mag je rechtstreeks op de huid aanbrengen bij insectenbeten of kleine brandwonden.

Ook sandelhout, patchouli en roos kun je dadelijk op de huid wrijven. Maar eerst even testen. Niet ieder huidje reageert hetzelfde. Om zeker te zijn druppel je een beetje etherische olie van bijvoorbeeld roos op een pleister. Kleef die op de binnenkant van je elleboog en laat de pleister 12 uur zitten. Als je huid niet reageert, kan je de ‘ongevaarlijke’ etherische olie zonder problemen gebruiken.

Gebruik geen etherische olie, als je zwanger bent.

Tip:

Kijk ook eens welke soort etherische olie je koopt. De geur van etherische olie van lavendel bijvoorbeeld is afhankelijk van de lavendelsoort. Lavendel latifolia lijkt op de etherische olie van Lavendel officinalis, maar geurt anders en heeft een andere uitwerking.
 

 

  • Bericht-tag: