walnoot: deze koninklijke supereikel is een krachtig medicijn!

150 150 Kruidjes.be

Walnoot of okkernoot heet in het Latijn: (Juglans regia): op basis van die Latijnse naam mag je zeggen dat de walnoot eigenlijk een ‘koninklijke Jupitereikel’ is. Hou je dus vast aan de takken van de (walnoten)boom, want wal- of okkernoten zijn … koninklijk voedsel! Hopelijk heb je ze in de loop van oktober massaal opgeraapt om te profiteren van dit uitzonderlijke superfood.

Okkernoten in de apotheekkast
Walnoten werken gunstig in op hart- en bloedvaten, en brengen het cholesterolgehalte op een beter peil. De omega-3 vetzuren houden de aders soepel. Als je een achttal noten na je maaltijd eet, komen ze je hart en je bloedvaten helpen. Een Spaans hospitaal, Clinico Barcelona, onderzocht de werking van de okkernoten. En inderdaad. De stoffen in de noten beperken de schade die vette spijzen aan je aders toebrengen. En hoe beter de kwaliteit van ons bloed, hoe gezonder we kunnen leven.

De universiteit van Pensylvenia onderzocht de waardevolle stoffen in de walnoot. De onderzoekers beweren dat de walnoot de gezondste van allemaal is. Er zitten volgens het onderzoek, massa’s antioxidanten in en die voorkomen veel ziekten. De walnoot gaat vooral prat op haar vitamine E en een overvloed aan mineralen. En dat is nog niet alles. Wetenschappelijk is bewezen dat deze noten goed zijn tegen o.a. depressie, ADHD, dementie. Bovendien stimuleren walnoten het denkvermogen. Met andere woorden de gezonde denkers onder ons verwennen hun hersenen met deze supereikel. Jammer genoeg eet blijkbaar niet iedereen walnoten, want ‘het gezond verstand’ is tegenwoordig soms ver te zoeken.

Tussenschotjes

Thee van walnoten-tussenschotjes? Geen slecht idee want wat lees ik in het boek van Alfred Vogel? Een weldaad voor het hart! Drie tussenschotjes in een kop water, 5 minuutjes op een zacht vuur laten koken. Daarna 10 minuutjes laten trekken. De tussenschotjes uit de thee zeven en zoeten met een beetje honing, als je thee afgekoeld is.

De tussenschotjes hou ik dus apart. Ik droog ze op een donkere, warme plek. Dan heb ik er een hele wintertijd theeplezier van. De smaak doet denken aan zwarte thee. Een oudere heer uit de buurt dronk deze thee op zijn nuchtere maag tegen rokersklachten. Hij beweerde dat hij er baat bij had.

Koken met okkernoten

Noten

De noten zelf bewaar ik op een warme plek in een  aardappelzak. Zo eentje met veel gaten. Dan drogen ze goed. Anders beschimmelen ze. Ik maal de noten en doe ze in mijn gebak of in mijn brood.

Walnotenolie

Als je heel gemakkelijk wilt genieten van dat koninklijke superfood, gebruik dan walnotenolie in je gerechten. Kijk eens bij Wikipedia welke kwalen en ongemakken je allemaal kunt voorkomen, als je de walnoten zelf of olie ervan gebruikt.

Walnotenontbijt

Het is geen slecht idee om je dag met havermout, yoghurt, jam en walnoten te beginnen.

Overgiet daarvoor:

  • Vier eetlepels havermout met kokend water. De havermout moet het water helemaal kunnen opnemen.
  • Doe er twee koffielepels Griekse yoghurt bij.
  • Nu nog een koffielepel jam naar keuze.
  • En twee theelepels geroosterde zaadjes zoals pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad …
  • Meng alles en leg er acht halve walnoten op.

Porto
Wil je zelf eens porto maken? Geen probleem! Het volgende recept van smaakt verrukkelijk.
1 l droge goedkope witte wijn, 5 l rode wijn, 1 l alcohol 96 graden.
1 kg kandijsuiker, 15 groene, niet-rijpe walnoten, in twee stukken gehakt, (zolang je er kunt doorsteken met een stopnaald zijn ze goed). 200 ml sinaasappelenconcentraat en 1 vanillestokje in de lengte in tweeën gesneden. Laat maximaal drie maanden staan. Anders komen er te veel looistoffen vrij en dan wordt de porto wrang. Geregeld schudden, anders kristalliseert de suiker. Filteren, in flessen doen en kurken. Als je zelf wijn maakt, gebruik je uiteraard je eigen brouwsel voor dit recept.
Niet vergeten! Om de twee dagen de pot(ten) schudden of het mengsel omroeren. Hoe meer geroer … hoe beter de porto. Na Kerstmis de porto filteren en proeven.

Okkernotenweetjes

In oude medische boeken staat, dat je na visgerechten het best noten eet. Door hun warmte en kracht binden zij de vochtigheid en verdelen ze het taaie slijm in het spijsverteringskanaal.
Volkswijsheid dicteert dat insecten het onder een walnotenboom heel ongezellig vinden. Je treft ze er niet vaak aan. Sommige slimmeriken proberen nu met okkernotenbladeren de muggen van het lijf te houden. Ze onderschatten de 21ste-eeuwse muggen, want die zijn veel slimmer geworden en trekken zich van notenbladeren niet veel meer aan. Maar als er een hele walnotenboom bij je slaapkamer staat zijn er echtwaar, geen muggen te bespeuren.