Ongedierte op een natuurlijke manier bestrijden.

150 150 Kruidjes.beEr zijn verschillende natuurlijke middeltjes om te kunnen genieten van een heerlijke zomerse avond zonder ‘ongewenste’ gasten.
Sommige chemische middelen tegen insecten doen meer kwaad dan goed. Geef de natuur dus een kans. Op een heel eenvoudige manier kun je de beestjes op afstand houden.

 

Kruiden: vlier, kamille, alsem en lavendel.

 

Als je je armen, hals en benen inwrijft met groene vlierblaadjes ben je 20 minuutjes verlost van insectenbeten. Wrijf nog eens in met vlierbladeren, als ze je nog eens 20 minuutjes moeten gerust laten.

 

Als je dat maar niks vindt, maak dan een sterk aftreksel van vlierbladeren, kamille en alsem. Pluk een handvol kruid van elke soort en overgiet met kokend water tot de kruiden onder water zitten.

Laat 20 minuutjes trekken.

Zeef de kruiden eruit en giet dit aftreksel in een plastic flesje. (Een glazen fles kan breken als je op stap gaat en valt).

Maak je zakdoek met het aftreksel vochtig en wrijf je huid er regelmatig mee in.

Als je je flesje vergeet, kun eens proberen om vlierbladeren en lavendel in je haar te steken.

 

Etherische olie

Geraniumcederhout en lavendel houden de beestjes op een afstand.

Druppel een beetje etherische olie van lavendel, citronella , geranium of cederhout op je haar.

Lavendel: Er zijn heel wat lavendelsoorten. Zo heb je (Lavendula latifolia) ook spijk genoemd. De ene etherische olie is de andere niet.

De Franse spijkolie heeft de reputatie van een meer delicate en aromatische geur te hebben dan de Spaanse variëteit. De kwaliteit van je olie speelt zeker mee om succes te hebben.

Citronella is een grassoort. Het is vast, aromatisch gras. In Sri Lanka komt het in het wild voor. Daar noemen ze het ‘managras’.

Samen met Virginia cederhoutolie heeft het jarenlang dienst gedaan als middel tegen muggen.

Pas op: Gebruik geen etherische olie, als je zwanger bent.

Tip: Vlier houdt de vliegen weg. Plant daarom een vlierstruik naast je huis. Je zal veel minder last hebben van die vervelende, subtiele brommers.

 

Rozemarijn

Rozemarijntakken op de houtskool van je barbecue houdt de insecten op afstand.

Leverkruid

Als je last hebt van wespen, verbrand dan leverkruidblaadjes. Daar moeten die beestjes niks van hebben.

 

Griekse alant

In Spanje gebruiken ze de wortel van deze plant als natuurlijke vliegenvanger. Ze hangen hem voor hun raam en lokken zo de ongewenste beestjes.

Toch gebeten

Als zo’n onverlaat van een mug je ondanks alles toch prikt, doe dan een van de volgende dingen:

  • Wrijf met een zuringblaadje op de muggenbeet.
  • Maak een papje van bakpoeder met een beetje water en wrijf dat op de insectenbeet.
  • Wrijf je bijen- of wespensteek in met goudsbloemzalf of verse blaadjes van deze mooie zomerplant. Het stilt de pijn en ontzwelt.
  • Plet een weegbreeblad en wrijf ermee op de beet. Het verlicht de pijn.
  • Wrijf met een stukje rauwe ajuin over de beet.
  • Doe bij een druppeltje theeboom (Melaleuca alternifolia) etherische olie, een druppeltje huishoudolie en wrijf dat op de pijnlijke plek.
  • Hebt je al eens een knoflookteentje op een pijnlijke insectensteek gewreven? Ook dat helpt.

Boerenwormkruid

Ook je hond of je poes kan wel eens last krijgen van ongedierte.

Als ie last heeft van vlooien bijvoorbeeld, denk dan eens aan boerenwormkruid. Leg wat van dit kruid in de honden- of poezenmand en je lieverds zullen je dankbaar zijn.

Ook kippen en duiven vinden het heel wat gezelliger in hun hok, als ze geen last hebben van vervelend gewriemel tussen de pluimen. Hang daarom een boerenwormkruidtuil in het hok.

Tussen haakjes, het verhaal doet de ronde dat ook muggen niet zo dol zijn op boerenwormkruid maar … de tijden veranderen. De muggen lijken er zich tegenwoordig niet meer zo heel veel van aan te trekken. Dat is tenminste mijn indruk.

 

 

  • Bericht-tag: