Tomaten: Bloot, oogstrelend, kruidig, gezond en lekker.

150 150 Kruidjes.be

Tomaten zijn gezond en beschermen je tegen allerlei kwalen. Of ze nu mini,  klein of supergroot zijn, tomaten zijn lekker en gezond. Weet je dat tomaten rijk zijn aan stoffen die je helpen beschermen tegen overgewicht, hoge bloedsuikerspiegel, hoge cholesterol, hart- en vaatziekten en kanker. Het sterkste effect wordt gezien bij prostaatkanker, longkanker en maagkanker. Tomaten beschermen je ook tegen allerlei andere soorten kanker. Deze vaststellingen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Je kan tomaten op allerlei manieren gebruiken. Je kan ze drogen en vermalen tot poeder. Dat kan dan over je rauwkostschotels.  Misschien een goed idee voor de wintertijd. je kan gebruik maken van tomatenconcentraat of tomatentappenade. In de zomer eet je ze best vers van de struik. je kan ze natuurlijk ook drogen en verwerken tot een delicatesse en dat doe je zo:

  • tomaten
  • olijfolie
  • lavas
  • tijm
  • rozemarijn
  • Kook water en leg daar de tomaten enkele minuutjes in.
  • Laat ze even afkoelen en doe dan hun jasje uit.
  • Snij de blote tomaatjes in vieren.
  • Haal de zaden eruit.
  • Snij de stukjes nog eens in vieren.
  • Leg nu die partjes op een braadslede en giet er een beetje olijfolie over.
  • Strooi een kruidenmengeling (tijm, rozemarijn, lavas) over de tomaten en laat ze 10 uur drogen.

Gebruik deze prachtig, rode, kruidige stukjes tomaat om je sla te versieren. De rest van de gedroogde tomatenschijfjes bewaar je nog drie weken. Doe de gedroogde stukjes in een potje en giet er koudgeperste olijfolie over.

Tomatentappenade

  • 5 kleinere  rijpe tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 klein handje verse basilicum
  • peper en zout

Snij alles instukken en doe het in een blender. Laat heel even mixen en klaar is je verse tomatentappenade. Je kan ook zongedroogde tomaten gebruiken. Dan heeft je tapenade een andere smaak. Misschien een tikkel pittiger en zonniger.

%d bloggers liken dit: