Papaver en klaproos

150 150 Kruidjes.be


Heb je je al eens afgevraagd wat onze voorouders allemaal dachten en voelden, als ze naar de papavers of klaproosjes keken? Wij denken dadelijk aan maanzaad en drugs, maar voor onze over-overgrootouders stak achter die prachtige frêle blaadjes van die bloemen een heel emotionele wereld.

Oorlogsklaprozen

Papaver- en klaprooszaadjes kunnen diep onder de grond terechtkomen. Als de omstandigheden hen niet laten ontkiemen, blijven ze er rustig zitten. Af en toe woelen mensen of dieren de grond om en de zaadjes komen dan naar boven. Vaak ontwikkelen ze zich tot een pracht van een bloem.
Op het oorlogsslagveld van 14-18 werd er heel wat aarde door mens en wapen omgeploegd. En na een tijdje stond het strijdperk plots in een rode papavergloed. De link met de kleur van het gesneuvelde bloed was vlug gemaakt. Nu nog dragen ze in Engeland met Allerheiligen een rode ‘poppy’ in het knoopsgat.
De Canadese kolonel Mc Crae schreef tijdens de oorlog aan de IJzer (1916) een ontroerend gedicht over de klaproos. Hij stuurde het naar het Engels maandblad ‘Punch’. Enkele weken later stierf hij in een Iepers lazaret. De klaproos of papaver werd o.a. door dat gedicht het symbool van de gesneuvelden:

In Flanders’ fields the poppies blow
Between the crosses, row on row …

Elke avond kun je onder de Ieperse Menenpoort de oorlogsslachtoffers met een beklijvende Last Post mee herdenken. Het trompetgeschal gaat door merg en been. De Ieperse Poort vormt een ideaal decor voor de dagelijkse hulde. De papieren klaproos-kransen ontbreken nooit.

De papaver in de tijd van de Flintstones

In de oudheid bakten ze ook al brood met papaver-maanzaadjes. Maanzaadbrood voorkwam onheil. Juist door die drang naar bescherming gaven ze ook maanzaad mee met de dode in het graf. Maar dat was een heidens gebruik. Dat kon dus niet voor de christenen. Misschien strooiden ze daarom eigenaardige verhalen rond om de mensen op andere ideeën te brengen.
Een van die verhalen gaat over vampieren. Als je dacht dat je overleden buurman een vampier kon zijn, legde je, volgens het verhaal, het best een heleboel papaverzaaddozen in zijn lijkkist. Vampieren hadden dan de neiging al die zaadjes te willen tellen. Bovendien waren ze meestal niet zo sterk in wiskunde. Vandaar dat het tellen wel even duurde. Eer ze daarmee klaar waren, was jijzelf ook al naar de eeuwige jachtvelden en was het gevaar dus geweken.

Maanzaad in de keuken

Maanzaad of de zaadjes van papaver kun je op verschillende manieren gebruiken.
Maanzaad smaakt lekker in cake. De zwarte tikkeltjes in het deeg zorgen bovendien voor een verrassend effect. Als je zelf je brood bakt, kun je   over je brood strooien. Ook je rauwkostschotels krijgen iets meer allure met een paar van die zaadjes.

Kruidencake met maanzaad

Deze zaden in kruidencake smaken altijd! Hij is in een mum van tijd klaar en gezond is hij ook. Waar wacht je nog op!

 • 1/2 kg appels
 • 120 g boter
 • 80 g suiker
 • geurje naar keuze van één van de siropen die je maakte (paardenbloem, vlier, rozenbottel…)
 • 120 g zelfrijzende bloem
 • 2 eieren
 • kaneel
 • sap van een citroen
 • havermoutvlokken
 • gemalen noten en zaden (bv: maanzaad, lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten)

Doe de malse boter in een kom, doe er suiker bij en klop met een mixer tot een homogene massa. Voeg er de helft van de bloem aan toe en een ei, mix alles goed onder elkaar. Nu komt de andere helft van de bloem erbij en het tweede ei. Je krijgt dan een tamelijk plat deeg. Doe er een afgestreken eetlepel maanzaadjes bij. Strooi wat havermoutvlokken op een beboterde taartvorm. Leg nu met een pannenlikker hoopjes deeg in de taartvorm. Strijk die hoopjes nadien glad. Snij de appels in schijfjes en leg ze in rijen op het deeg. Strooi er nog wat kaneel en gemalen noten, maanzaad en eventueel nog wat lijnzaad, zonnebloem- en pompoenpitten over. Bak deze taart 60 minuten op 180 graden.

Voor een reuzetaart vermenigvuldig je de hoeveelheden met drie of vier, de grootte van je braadslee bepaalt.

Tip: Vervang de appels eens door pruimen, rabarber, rode bessen, bosbessen en bramen.

 

 • Bericht-tag: