Pastinaakburgers

150 150 Kruidjes.be

Pastinaak is terug van weggeweest. De Grieken kwamen er al mee op de proppen. In de middeleeuwen en renaisse stond de wortel weer in de schijnwerper maar sukkelde daarna in een vergeten hoekje. Deze wortel lijkt op een winterpeen met een dikke nek, hij is vanboven een beetje breder. Deze groente in opmars is geelwit en zachter dan de wortel. Hij smaakt een beetje anijsachtig en doet denken aan knolselder.

Van eind oktober, als de vriezeman eens langsgekomen is,  tot eind februari staat de pastinaak tot uw dienst.

Deze wortel heeft een probleem. Het is een slapjanus. Eens geoogst wordt hij al na vier dagen slap. Bewaar hem daarom in een geperforeerde plastieken zak. De wortel is ook een beetje preuts want hij wordt dadelijk bruin als je hem uitkleedt. Om de geschilde wortel mooi wit te houden leg je hem best dadelijk in een kom met water met een beetje azijn of citroensap tot je hem verder verwerkt..

Pastinaakchips 

Snij dunne schijfjes van de wortel en leg die op een propere handdoek en frituur ze dadelijk.

Gegrilde pastinaak 

  • Leg stukje pastinaak in een vuurvaste schotel,
  • Giet er wat olijfolie en strooi een beetje peper, zout, rozemarijn en tijm over de wortel
  • Laat even onder de gril staan.

Je kan er ook andere wintergroenten aan toevoegen.

Pastinaakburgertjes 

  • 600 g pastinaak
  • 80 g bloem
  • 2 eieren
  • 4 el gehakte koriander
  • Peper
  • Zout
  • Paneermeel
  • Olijfolie
  • Snij de geschilde pastinaak in stukjes
  • Stoom de stukjes gaar en laat afkoelen.
  • Plet de wortel en doe er de losgeklopte eieren en bloem bij
  • Meng de andere ingrediënten eronder.
  • Vorm met je natte handen kleine hamburgertjes.
  • Druk ze in paneermeel.
  • Bak ze goudbruin in de braadpan met een beetje olijfolie.

  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: