Druiven: gezegende gezondheidsbooster.

150 150 Kruidjes.be

Als je aan druiven (Vitis vinifera) denkt, dan denk je waarschijnlijk dadelijk aan wijn. En daar is niks mis mee. Abdis Hildegard von Bingen, mijn inspirerende soulmate uit de 12de eeuw, zegt: “Wijn geneest en maakt de mensen blij met zijn gezonde warmte en grote kracht. Wijn vermeerdert het bloed meer dan andere dranken.” MAAR ook: “Je moet wijn altijd verdunnen met water, een stukje brood erbij eten en alleen met mate drinken.” Juist, niet met je vrienden en vriendinnen maar met … die, soms vervelende, mate.

Druivengezondheid:

Druiven bevatten het antioxidant flavonoïde en dat beschermt je tegen hart- en vaatziekten, vermindert de kans dat je bloed klontert, brengt je bloedvaten tot rust, voorkomt ontstekingen, verlaagt je LDL-cholesterol, beschermt je tegen kanker én beperkt ook de negatieve gevolgen van ouder worden. Wat in mijn geval toch wel mooi meegenomen is …

Vooral rood druivensap is heel gezond. Het water en de vezels van de druif zijn goed tegen verstopping, en ze ontgiften je darmen en lever. Dus, druiven zijn een ’weldaad, dus ga ik ermee aan de slag. Ik krijg er maar niet genoeg van. En dan zwijg ik nog over de reactie van mijn huisgenoten: waanzinnig succes, elk jaar!

Zoete druivenjam met zure kameraadjes:

Pure druivenjam is lekker, maar als je de blauwe of witte vruchten combineert met zure bessen, dan wordt het pas een onvergetelijke jambelevenis.

Ik pluk de druiven, was ze, doe ze in een kookpot, zet ze net onder de waterlijn en breng ze aan de kook. Ik neem de pot van het vuur, laat de druiven een nachtje zo staan en doe alles door een neteldoek. Ik druk het sap goed uit en meng een 1/2 liter druivenvocht (zoet) met 1/4 liter kornoelje (zuur), 1/4 liter rozenbottelsap (zuur) en het sap van een citroen. Dan doe ik er 1/2 kg geleisuiker (2+1) bij en laat 3 minuutjes koken. Deze jam giet ik kokend heet in potjes, tot ze boordevol staan te blinken.

Je kunt allerlei bessen combineren. Zo heb je bijvoorbeeld bramen, frambozen, rode bessen (aalbessen). Maar we zijn nu in de herfst, dus kun je nu kweepeer, sleedoorn (die je eerst minimaal één nachtje in de diepvries stopt) en rozenbottels gebruiken.

Uiteraard zijn sommige bessen vlugger rijp dan de druiven. Vries ze diep en bewaar ze tot de druiven rijp zijn.

Druivensiroop:

Siroop van alleen maar druifjes is ook heerlijk lekker. Ze zijn weergaloos in yoghurt, vinaigrettes en fruitsla.

Hiervoor kook ik 1 liter druivensap met het sap van 2 citroenen (druivensap is erg zoet) en 1/2 kg suiker. Voor blauwe druiven gebruik ik rietsuiker, voor witte druiven gaat witte suiker in de pot. Het oog wil ook wat. Ik doe een bodem van deze siroop in mijn glas en giet er water, spuitwater, appelsap of witte wijn bij.

 

 

  • Bericht-tag: