Pompoen: een gezonde culinaire verrassing.

150 150 Kruidjes.be

Wat is er heerlijker dan een buur die elk jaar gigantische pompoenen aan je schenkt en het moment waarop je dan samen van de heerlijkste pompoensoep geniet? Juist: zo’n buur heb ik! Pompoenen zijn er in allerlei formaten en ze zijn meestal geeloranje. Zonder pompoenen zou de herfst geen herfst zijn. Je kunt er bovendien veel meer mee doen dan ze alleen maar voor je deur zetten of er pompoensoep van maken.

Zaden, speciaal voor mannen

Pompoenpitten hebben een heilzame invloed op prostaatklachten en incontinentie, en werken licht laxerend. Je kunt ze in de handel kopen maar je kunt ook zelf aan de slag. Het is wel een hele klus om ze uit hun houtige omhulsels te krijgen. Ze zitten om te beginnen in een dikke, vette massa.

  • Pluk de pitten uit de pompoen en was ze.
  • Droog ze goed af en leg ze op een stukje keukenpapier in een kartonnen deksel.
  • Laat ze drogen op de verwarming. Je kunt ze ook in de oven drogen op 40 °C.
  • En dan komt er een geduldwerkje. Snij elk zaadje met een schaartje open en pruts het zaadje eruit. Dat gaat gemakkelijker als je een gebogen nagelschaartje gebruikt.

Je kunt de pompoenkernen zo eten, maar niet meer dan twintig per dag, want ze drijven vocht af. Als je er meer eet, verlies je misschien te veel vocht en dan verdwijnen er ook waardevolle mineralen.

Ik verwerk de pitjes in mijn zelfgebakken brood. Op de cake smaken ze ook heel lekker. Soms rooster ik ze in de pan met een beetje sojasaus of garneer ik er rauwkostschotels mee.

Eigenlijk zijn de zogezegde pompoenpitten die je in de winkel koopt, courgettepitten. Maar ze heten wel pompoenpitten… Als je echte pompoenpitten wilt, vraag dan naar zaden van de naaktzadige pompoen.

Pompoenveggie

  • 1kg geraspte pompoen
  • 1 ei
  • een handvol volkorenmeel
  • peper, zout en nootmuskaat
  • teentje look
  • sesamzaad, maanzaad of gemalen nootjes
  • Meng alle ingrediënten met je handen, 5 minuutjes lang. Al vlug komt er vocht uit de pompoen en je krijgt een homogene massa
  • Neem met een eetlepel kleine hoopjes en leg ze in een het koekenpan waarin je olijfolie gegoten hebt.
  • Bak de koekjes aan weerszijden op een zacht vuurtje.
  • Strooi er nog wat sesam-, maanzaad of gemalen nootjes over.

Uit ‘Daniëlles kruidenomnibus’

  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: