Preventieve wintermiddeltjes

150 150 Kruidjes.be


Zweeds kruidenbitter

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot de microben aanvallen. Als je preventief iets wilt doen tegen allerlei winterellende, neem je het best elke morgen en avond voor het eten een theelepel Zweeds kruidenbitter. Doe de kruidenbitter-tinctuur in een kop kruidenthee. Je kiest zelf maar: rozenbottel, linde, brandnetel of sint-janskruid. Telkens 1 theelepel van dit kruid overgieten met 1 kop water, net van de kook af, en niet langer dan 5 minuten laten trekken. Je kan de thee ook vervangen door één glas water.
Zweeds kruidenbitter werkt bloedzuiverend en ontslakkend. Je ruimt er met andere woorden alle wintertroep mee op. Je kan het Zweeds kruidenbitter zelf maken. Koop een zakje met de mengeling en overgiet het met graanjenever van 38 tot 40 graden. Niet meer en niet minder. De hoeveelheid staat vermeld op de verpakking. Laat dit alcoholische aftreksel op een warme plek staan. Geregeld eens schudden en na 4 weken zeven.
In de handel kan je ook kant-en-klaar Zweeds kruidenbitter kopen.
Een kuur met Zweeds kruidenbitter kan uitputting, lusteloosheid en vermoeidheid sterk verminderen. Je bent dan ook minder vlug vatbaar voor allerlei kwalen.

Straffe toeren uit de voorouderlijke winterkwalendoos

Sommige voorouders hadden zo hun eigen voorzorgen tegen winterkwalen. Als je vroeger leed aan reumatiek, moest je een hond langs het pijnlijke gewricht laten slapen. Je kon ook urineren in een nieuwe kruik. Die moest je dan met inhoud en al in de grond begraven met de hals naar beneden.
Keelpijn genas je door een kikker voor de mondopening te houden.
Aan koorts kon je korte metten maken door in een stuk hout zo vaak te kerven als het aantal dagen dat je ziek was. Klaar hiermee? Dan floepte je het stuk hout in het vuur en klaar was Kees (= weg de koorts). Je kon diezelfde koorts ook kwijtraken door je kousenband aan een boom vast te maken.
Bij een winter- of andere kwaal kon je door een ijzeren ring kruipen, die in het kerkportaal aan een haak hing. Weg was dan de kwaal, als je tenminste genoeg in de offerblok stopte en je lichaam niet buiten proportie was.

 

  • Bericht-tag: