Rammenas: meer dan een pittige smaakmaker.

150 150 Kruidjes.be

Het woord rammenas (Raphanus sativus L.) vindt zijn oorsprong in het Picardische woord ‘ramolas’ en het Latijnse woord ‘radix’. Radix betekent ‘wortel’. Onze voorouders kenden deze wortel heel goed, maar bij ons klinkt de naam een beetje ‘oubollig’. Je moet even zoeken in de groentewinkels voor je hem te pakken krijgt. Er zijn twee soorten: zwarte (winterrammenas) en witte (zomerrammenas).

Zwarte rammenas

De zwarte rammenas heeft een zwarte schil. Het vruchtvlees is spierwit. Hij ziet eruit als een stevig uit de kluiten gewassen peen. Soms gaat hij de sportieve toer op en ziet hij eruit als een tennisballenknol. Deze rammenas smaakt een beetje naar radijzen maar dan veel intenser. De smaak is bijzonder scherp.

Witte rammenas

Wil je een iets minder uitgesproken smaak, kies dan voor de daikon rammenas. Die heeft een wortel van 30 tot 50 cm. In Duitsland noemen ze hem ‘Rettich’. Deze naam zie je bij ons ook regelmatig de kop opsteken. Dat komt omdat de wortel helemaal in de vergeethoek sukkelde. Een Duitser haalde hem er weer uit en gaf uiteraard de Duitse naam aan de groente. De schil is, net zoals het vruchtvlees wit. Ook deze knaap, met een wortel van 20 tot 30 cm, smaakt behoorlijk pittig.

Wat je ook kiest. Zorg ervoor dat je een wortel hebt die stevig aanvoelt. Deze wortel verliest vlug vocht en wordt dan slap. Je kunt hem een week in het groentevak van je koelkast bewaren.

Hoe maak ik een goede hoestsiroop in de winter? 
Hoesten doen we allemaal wel eens. Het is een natuurlijke manier om je luchtwegen te reinigen. Goed dat het gebeurt, want anders kun je problemen krijgen. Alles wat je keel of bronchiën dreigt te verstoppen kiepert een hoestbui eruit. Je kunt een hoesbui krijgen door prikkelende stoffen in de lucht, een stukje voedsel, of slijm van een infectie. Gelukkig hebben we een rijkdom aan geneesmiddelen uit het plantenrijk. Rammenas leent zich bijvoorbeeld uitstekend als onvervaarde hoestbestrijder.

  • Vul een diep bord met schijfjes rammenas.
  • Strooi er bruine rietsuiker over en zet er een ander bord bovenop (geen plastieken).
  • Laat 24 uur trekken.
  • Zeef en doe de inhoud in een flesje.
  • Bewaar dat op een donkere plek.
  • Kinderen krijgen 3 keer per dag een theelepel, volwassenen drie keer een eetlepel.