Roomse kervel: een plant die je nooit in de steek laat.

150 150 Kruidjes.be

Roomse kervel (Myrrhis odorata) smaakt naar anijs en komt elk jaar weer naar boven gekropen. Gewone kervel  (Anthriscus cerefolium.) smaakt naar peterselieachtige anijs en moet je elk jaar zaaienopnieuw zaaien als je van verse, sappige blaadjes wilt genieten.

De Latijnse naam ‘myrrhis’ doet onmiddellijk denken aan Driekoningen. Wat brachten de wijzen uit het Oosten ook weer mee? Goud, wierook en… juist: mirre. Dat betekent ook ‘olie van West-Azië’. Waarschijnlijk heeft de naam dus iets te maken met de heerlijke geur van de plant.

Wie roomse kervel in zijn tuin plant, wil hem nooit meer missen. De bladeren en zaden hebben een zachte anijssmaak en -geur die wat aan drop doet denken.

Blaadjes drogen heeft weinig zin want dan is alle aroma weg en eigenlijk hoeft dat ook niet want roomse kervel staat er al vroeg in de lente tot in de late herfst.

Je kunt gewone kervel (Anthriscus cerefolium) vervangen door roomse kervel. Om de smaak van de soep wat aan te passen gebruik ik soms drie vierde roomse kervel en een vierde peterselie.

Je rauwkostschotels zoals worteltjes, zien er fris en vrolijk uit en smaken verrukkelijk, als je er wat blaadjes roomse kervel over strooit.

Roomse kervel lijkt op varenblad, kijk dus goed uit dat je het juiste kruid hebt. Wrijf eens over het blad. Als je een anijsgeur opsnuift, is het oké. Gemalen zaadjes van roomse kervel smaken heerlijk bij appeltaart of in cake.

krokante verrassing in een goudbrokaat jasje 

  • 1 koffielepel suiker of vanillesuiker
  • 1 dl mousserende witte wijn
  • 1 kleine eetlepel olie
  • 1 eierdooier
  • 125 g patentbloem
  • 1 eiwit (stijf kloppen)
  • Maak een papje van deze ingrediënten (behalve het stijfgeklopt eiwit).
  • Spatel dat eiwit er nadien onder.
  • Sleur je roomse kervel er vriendelijk door en bak in frituurvet bij 180 °C goudbruin.
  • Serveer de ingeduffelde kervel met een bolletje soya-ijs en werk af met viooltjessiroop en een maarts viooltje als blikvanger.

Met deze hoeveelheid beignetdeeg steek je 10 bloemen of takjes in een jasje.

%d bloggers liken dit: