Rozemarijnbroodjes: je proeft de Provence erdoor.

150 150 Kruidjes.be

Hartige broodjes met een stukje kaas. Wie lust ze niet? Rozemarijn, olijven en een schilfer picorinokaas, verwerkt in een broodje…hmmm. Rozemarijn helpt vette spijzen verteren, want het stimuleert de produktie van verteringssappen. Het opgeblazen, overladen gevoel in je maag verdwijnt ermee. Per gerecht is 1 afgestreken theelepel rozemarijn voldoende om het voor vier personen gezond op tafel te brengen. Vroeger gebruikten onze voorouders rozemarijn voor gerechten die niet meer al te fris geurden. Rozemarijn verdoezelt met zijn aromatische en kruidige geur de verdachte luchtjes. , maar die tijd is gelukkig voorbij. Rozemarijn smaakt doordringend, pittig en een tikkeltje harsachtig. Waar wacht je nog op. Voor 10 rozemarijnbroodjes heb je het volgende nodig.

  • 200 g speltbloem
  • 250 g gewone bloem
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel droge gist
  • 2,5 dl handwarm water
  • 5 eetlepels olijfolie
  • verse rozemarijn
  • grof zeezout
  • In stukjes gesneden zwarte olijven (naar wens)
  • Picirinokaasschilfers
  • Meng de bloem, het zout en de gist in een grote kom.
  • Strooi het zout aan de uiterste rand op je bloem.
  • Het zout mag niet in aanraking komen met de gist.
  • Doe het water en de olijfolie erbij.
  • Maak er een soepel deeg van.
  • Leg het deeg in een kom en bedek het met een doek.
  • Laat het 1 uur op een warme plek rijzen tot het deeg verdubbeld is.
  • Leg het deeg nu op het aanrecht waarover je eerst wat bloem strooide.
  • Kneed het deeg nog even en maak nu twee balletjes.
  • Rol ze even met de deegrol tot ze ronde deeglappen van 3 cm worden.
  • Druk er met de achterkant van een houten lepel gaatjes in.
  • Leg het deeg op een beboterde bakplaat.
  • Laat nog 30 minuutjes rusten.
  • Laat ondertussen je oven voorverwarmen op 220 graden
  • Bestrijk je broodjes met olijfolie, grof zout, verse rozemarijn en olijven.
  • Bak je broodjes dan 30 minuutjes op 220 °C.
  • Draai de temperatuurknop dan naar 180 °C en laat nog 10 minuutjes bakken.
  • Laat de broodjes op een rooster afkoelen en bestrijk nog eens met olijfolie.

Zet wat picorinoschilfers bij het brood voor de liefhebbers.

%d bloggers liken dit: