Rozenblaadjes: weet je wel wat je daar mee kan doen?

150 150 Kruidjes.be

Ik werk graag met wilde rozen zoals de hondsroos (Rosa canina). Die komt in mijn omgeving het meest voor. De eglantier (Rosa Rubiginosa) lijkt heel erg op de hondsroos. Je kunt deze struik het best ontmaskeren door eens te wrijven op de groene blaadjes. Als er een groene appelgeur vrijkomt, weet je dat je voor een eglantier staat. Soms gebruik ik het duinroosje (Rosa pimpinellifolia). Of de Japanse rimpelroos (Rosa rugosa).

 Rozenblaadjes

Verse blaadjes van onbespoten goed geurende rozen zijn heerlijk in de sla, in de thee of fijngesnipperd over je gerechten.

 Rozenblaadjesthee

  • Gebruik een soeplepel gedroogde rozenblaadjes per theekop.
  • Laat het gekookte water drie minuutjes afkoelen en giet het dan over de tere rozenblaadjes.
  • Doe er een schijfje citroen bij, dan komt de rozensmaak nog beter tot zijn recht.
  • Laat 5 minuutjes trekken en zeef de blaadjes eruit.

In de zomer smaakt ice tea van rozenblaadjes hemels. Laat je thee afkoelen tot hij drinkklaar is en doe er dan een flinke eetlepel honing bij. Roer goed tot de honing opgelost is. Laat verder afkoelen en serveer je thee met ijsblokjes, rozenblaadjes en een rietje.

Rozenblaadjessiroop

  • Pluk onbespoten blaadjes van eender welke, goed geurende roos. De oude Engelse geurrozen of wilde rozen lenen zich het best.
  • Doe de blaadjes in een pot, boordevol. Als je een donkere kleur aan je siroop of jam wilt geven, doe er dan klaproosblaadjes bij.
  • Doe er, per liter water, een geschilde citroen, in schijfjes gesneden, bij.
  • Giet er kokend water over, tot alle blaadjes kopje onder zitten.
  • Laat 24 uur staan en doe dan alles door een neteldoek.
  • Doe bij 1 liter vocht 0,5 kg suiker.
  • Kook even op en doe de siroop kokend heet in glazen bokaaltjes.
  • Draai het schroefdeksel erop en laat ze ondersteboven afkoelen.

Gebruik liever kleine potjes om je jam in te doen. Zeker voor de rozenblaadjessiroop is dat handig. Eens het bokaaltje open, houdt de siroop nog maar 14 dagen, hooguit 3 weken.

Een geut van deze heel vloeibare siroop is reuzelekker bij o.a. een glas droge witte wijn, jenever, aardbeien, ijs en pudding.

Rozenblaadjesjam maak je op net dezelfde manier, maar i.p.v. gewone suiker gebruik je geleisuiker.

Je kunt de rest van de siroop, in een plasticzakje voor ijsblokjes gieten. Duw telkens één bolletje uit de zak voor een drankje, een vruchtensaus of fruitsla.

 Rozenblaadjesjam

Als je liever jam maakt, doe je best een geleisuiker bij je rozenblaadjesaftreksel (zie rozenblaadjessiroop). Volg de instructies op de verpakking. De keuken ruikt ondertussen heerlijk naar rozenblaadjes.

Rozenboter

  • Laat echte boter mals worden.
  • Roer er rozensiroop onder (zoveel als de boter kan opnemen).
  • Snij onbespoten rozenblaadjes in kleine reepjes en roer die eronder.
  • Laat de boter opnieuw even opstijven.
  • Maak bolletjes en rol de boter dan in fijngesnipperde rozenblaadjes. Laat verder opstijven.
  • Serveer de boter in een kommetje op ijs.

 

 

%d bloggers liken dit: