Rozenblaadjesthee voor speciale momenten.

150 150 Kruidjes.be

Ik kan niet naar de bloemenwinkel voor een bos rozen, die in mijn theepot moeten terechtkomen. Want ik weet dan nooit met welke producten die rozen behandeld zijn. Dus, ik moet zelf aan de slag. Ik pluk mijn rozen alleen op veilige plekken en niet langs drukke banen. Ik informeer me bij de eigenaar van de struiken of ze (gifvrij) behandeld zijn. Ik ruik eerst aan de roos, want geen geur geen smaak, hoe mooi de roos ook is. Wat ik nu ruik, proef ik later!

Ik pluk mijn rozen ’s morgens, dan is het aandeel etherische olie het grootst en ruikt de roos beter. Eerst laat ik de dauw opdrogen. Want anders komen er tijdens het verdere droogproces bruine plekken op de rozenblaadjes.

Rozenblaadjes van Gallica- en rugosarozen en natuurlijk ook van wilde rozen zijn prima om te drogen. Droog de blaadjes in een warmeluchtoven (niet meer dan 40 graden). Zet de ovendeur op een kiertje, zodat het vocht van de blaadjes weg kan. Je kunt de blaadjes ook in een kartonnen, niet te hoge doos, drogen. Leg op de boden van de doos een stuk keukenpapier. Leg er een laag rozenblaadjes op en hang er een dunne handdoek over. Zo komt er geen stof in en kunnen de blaadjes donker drogen. Op die manier bewaar je de rozenkleur. Zet de doos op de verwarming of verwarmingsketel. Als de blaadjes goed droog zijn, kun je ze in een papieren zak bewaren.

Gezelligheidsthee

Tere bloemblaadjes overgiet je met water (net van de kook af) m.a.w. kokend water dat drie minuutjes afkoelde. Daarna giet je het hete water over de bloemen om ze hooguit 5 minuutjes te laten trekken.

Medicinale thee

Om meer waardevolle stoffen uit de planten te halen overgiet je 1 theelepel gedroogde rozenblaadjes (2 theelepels verse)  met een kop koud water. Laat de thee langzaam opwarmen tot hij kookt.

Draai het vuur uit en laat dan zachte rozenblaadjes hooguit 5 minuutjes trekken.

Laat ik het zo uitleggen… Jij zou toch ook niet dadelijk onder een heel hete douche willen staan. Als het water zachtjes opwarmt, voelt het veel aangenamer en uiteindelijk staat de warmwaterkraan ook behoorlijk hoog, zonder dat je er erg in hebt, integendeel, je geniet ervan.

Honing

Als je honing bij kokendhete thee doet, breek je de waardevolle bestanddelen van de honing af. De honingsmaak verandert natuurlijk niet, maar het is zonde van die waardevolle stoffen. Dus laat je de thee het best eerst wat afkoelen. Als je hem kunt drinken, is het tijd om de honing erbij te doen.

 

Tip: In de zomer is ice tea van rozenblaadjes heel lekker. Laat je thee afkoelen tot hij drinkklaar is en doe er dan een flinke eetlepel honing bij. Roer goed tot de honing opgelost is. Laat verder afkoelen en serveer je thee met ijsblokjes, rozenblaadjes en een rietje.