Chutney: zuur, zoet en wild.

150 150 Kruidjes.be

Chutney is een bereiding van(wilde) vruchten of groenten met veel suiker, azijn en specerijen in verwerkt. Rond 1600 brachten schepen dit luxe product mee naar Europa. Nu zijn chutneyberiedingen veel alledaagser. Zowel de suiker als azijn bewaren de verwerkte vruchten of groenten. De smaak is meestal verrassend pittig en daarom volstaat een lepeltje chutney om smaak te geven aan je gerechten.

Rozenbottelchutney

  • één kop witte wijnazijn
  • suiker
  • rozenbottels
  • water
  • Was je rozenbottels (liefst hondsroos- of eglantierbottels, die zijn steviger).
  • Doe de kroontjes en de steeltjes eraf.
  • Snij de rozenbottels in tweeën en haal de pitjes eruit.
  • Was je pittenvrije stukjes goed af.
  • Zet ze net onder water en laat ze 10 minuutjes op een zacht vuurtje koken.
  • Giet het water af, maar kieper het niet weg.
  • Neem nu twee kopjes van dat vocht en doe er één kop witte wijnazijn bij.
  • Overgiet hiermee de wachtende rozenbottels en weeg alles.
  • Doe er dezelfde hoeveelheid suiker bij.
  • Laat het geheel weer aan de kook komen en laat zachtjes verdampen tot je de gewenste sapdikte krijgt. 15 minuutjes kan al voldoende zijn.

Je kunt de ontpitte rozenbottels ook in de handel kopen. Dan zijn het meestal geen mooie helftjes die je op een blokje Belgische kaas kan steken, samen met een blaadje munt of citroenmelisse. Maar als je er een zoetzure saus mee wilt maken, ga dan gerust je gang.

Pompoenchutneyrecept uit een oude doos

Dit is een heel oud recept en daar zit dus veel suiker in verwerkt. Maar met een theelepeltje van deze chutney geef je veel smaak aan je gerechten. Een lepeltje chutney past bij varkensvlees, gehakt en rijstschotels. Je pizza zorgt voor een verrassing als je een lepeltje van de chutney op de pizzabodem smeert.

  • 1 kg pompoen
  • 1 kg kilo suiker
  • 0,5 l azijn
  • 6 kruidnagels
  • 6 wittepeperbollen
  • 2 afgestreken koffielepels speculaaskruiden
  • Laat de azijn, de suiker en de kruiden een halfuur op een zacht vuurtje koken.
  • Snij ondertussen de pompoen in blokjes of rasp ze in een keuken machine.
  • Doe de pompoen bij het mengsel.
  • Laat alles samen nog een uur op een zacht vuur koken zonder deksel. Je krijgt dan een soort confituur. Als die nog niet dik genoeg is na een uur, laat je hem nog even uitdampen.
  • Laat de chutney nadien weer even koken en doe de kokendhete brij in glazen potjes.
  • Doe ze boordevol en draai het schroefdeksel erop. Laat ze ondersteboven afkoelen en zet ze nadien weer rechtop op een rek.
  • Bericht-tag:
%d bloggers liken dit: