Rozenbottels: vruchtjes om je partner te verleiden.

150 150 Kruidjes.be

Je kunt de bottels van wilde rozen verwerken tot siroop of jam. Ik zet ze soms zoetzuur op tafel. Of heb je liever rozenbottelthee? Als je zelf geen bottels hebt, kun je toch aan de slag! Koop dan gedroogde rozenbottels in een natuurwinkel of apotheek. Neem liefst bottels met pitten. Die zijn goedkoper. En jam met pittenbottels wordt vlugger dik.

Rozenbottelaftreksel:

Ik pluk mijn bottels van de wilde roosjes op mooie, rustige plekken, dus niet naast een drukke baan. Er zijn hondsroos-, egelantier- en Japanse rimpelrozenbottels: je kiest maar!

Ik was de bottels en hak ze met een mixer die dit zware werk aankan. Je kunt de bottels ook stuksnijden, maar dat is niet van de poes. Vooral de kleine hondsroosbottels zijn soms hard.

De pitjes mogen bij het vruchtvlees blijven. Ik overgiet alles met water tot de bottels onder een drie centimeter dikke waterlaag snorkelen, laat ze even tot aan het kookpunt komen en draai het vuur dan uit. Ik laat ze een nachtje zwemmen en doe dan alles door een neteldoek.

Rozenbottelsiroop:

  • Neem 1 liter vocht.
  • Doe er 0,5 kg rietsuiker bij
  • Even opkoken en goed gespoelde glazen bokalen boordevol gieten.

Een geut van deze siroop is reuzelekker bij een glas rode wijn of glühwein. Natuurlijk kan de rozenbottelsiroop ook op ijs, yoghurt, pudding, pannenkoeken en cake. ’s Anderendaags moet je dan wel gaan joggen!

 Rozenbotteljam:

Als je een geleermiddel bij het rozenbottelvocht en de suiker doet, kan je er ook jam van maken. Doe daarvoor bij 1 l koud aftreksel ½ kg geleisuiker (2+1) en laat 3 minuten koken.

 Rozenbottelperenjam:

Als je echt eens duizend-bommen-en-granaten-lekker uit je rozenhoek wilt komen, dan MOET je gewoon rozenbottelperenjam maken! Peren hebben, verwerkt in jam eerder een fletse, niet-veelzeggende smaak. Maar, lieve lezer en lieve lezeres, ik heb goed nieuws voor jou! Verwerk die peren eens met rozenbottels tot jam!

Mama mia! Deze heel recente uitvinding van mij heeft ons huwelijk nog vijftig procent verbeterd. En we scoorden al tegen 100 %. Doe van deze jam bij zijn boterham met paté of kaas, giet het over zijn pudding, of voeg het bij zijn ochtend-havermout-en-noten-pap … en je mag hem vragen wat je wilt! Ik toch … Als hier in huis zo’n pot opengaat, dan is het feest! Dus begin er maar aan. De Japanse rimpelroos ( Rosa rugosa) verwerkt het gemakkelijkst, want die is zacht van structuur. Ook de hondsroos (Rosa canina) maakt de perenjam heel lekker. Deze hardere bottels snij ik het gemakkelijkst met een snoeischaar in tweeën.

  • 700 g peren in gemillimeterde blokjes
  • 300 g halve ontpitte rozenbottels
  • sap van 1 citroen
  • ½ kg geleisuiker (2 plus 1)
  • Ik doe de peren en het citroensap, samen met de rozenbottels in een kookpot en giet er onmiddellijk de suiker over en laat alles een nachtje staan.
  • ’s anderendaags laat ik de jam 3 minuutjes doorkoken en giet hem dan in potjes.

Lekker en mooi om te zien hoe de rozenbottels de perenstukjes verleiden …

uit: ‘Verassende rozen’