Rozenjam: ongeëvenaarde aroma én prachtige kleur

150 150 Kruidjes.be

Het leven gaat niet altijd over rozen, dat klopt! Maar of het leven dat nu doet of niet, dat van mij zit vol rozen. Neem nu deze drie potjes rozenjam. Ik kan je verzekeren, alle drie hebben ze een heerlijke, verfijnde, verrassende smaak, die mijn inzichten verruimt. Niks aan de hand denk je … maar …

Het eerste potje zegt tegen het tweede: ‘Ik smaak lekker, ik ben uitzonderlijk, want geen enkele jam heeft mijn hemelse parfum. En … mijn vrouwenmantelkapje is nog heel en dat van jullie heeft een opening, dus ik kom letterlijk en figuurlijk op de eerste plaats.’

Rozenjam: uniek aroma én prachtige kleur

Rozenjam: bloemlezing

‘Hela,’ zegt het derde potje, ‘mijn vrouwenmantelkapje past niet helemaal, maar ik heb wel fijne reepjes rozenblad in mijn gelei. Dat kunnen jullie niet zeggen.’
En voila! Daar heb je het kot … Ruzie! Verdriet! Minderwaardigheidscomplexen! Depressie!
Kijk ze daar nu staan, mijn potjes. Alle drie om te stelen, alle drie vol even lekkere hemelse jam, mooi in beeld gebracht. De zon geeft alles een heerlijke gloed. Maar samen blij zijn, samen gelukkig zijn, samen genieten zit er niet in.
In elk geval, ik geniet van hun ongeëvenaarde aroma, hun prachtige kleur, hun mooie verpakking. En omdat ik geen eindoordeel vel en ze alle drie even lekker vind, zijn ook mijn potjes misschien veranderd van concept en zien ze hun leven roziger in. Zou dat het nieuwe ‘nu’ kunnen zijn, na coronatijd? Geen oordeel over anderen, gewoon gaan … gewoon doen … gewoon genieten, nu het nog kan?

Ontdek nog veel recepten in 'Daniëlles Kruidenomnibus'

Rozenaftreksel

Ik maak een rozenaftreksel dat lijkt op rozenwater, maar de citroen die de smaak van de rozen beter tot zijn recht laat komen, maakt hier het verschil. Vroeger overgoot ik de rozenblaadjes met kokend water en liet ik ze een nachtje weken. Dat gaat vlug! Maar ik heb ondervonden dat ik een beter aroma krijgt, als ik de bloemblaadjes met de citroenschijfjes (één kleine biocitroen op één liter water) ertussen, overgiet met koud water en ze eerst 24 uur laat macereren (= trekken). Ik doe ze dan in een neteldoek en knijp de bloemen goed uit. Van dit aftreksel maak ik jam, siroop of rozenwater. Of ik vries het in, totdat ik tijd heb om het te verwerken.

Rozenblaadjesjam

  • 1 liter rozenaftreksel,
  • sap van 1 citroen: dat doet de rozensmaak nog meer tot zijn recht komen!
  • ½ kg geleisuiker (2+1): 2 hoeveelheden aftreksel en 1 hoeveelheid suiker.

Ik doe de suiker bij het koude aftreksel en laat het aan de kook komen, tenzij het anders op de verpakking van de geleisuiker staat. Ik laat 3 minuutjes koken. Doe de hete jam in propere glazen bokalen: vol tot aan de rand. Ik draai het metalen schroefdeksel erop en laat de potten op hun kop afkoelen. Zo sluit zich elke bokaal hermetisch af. Je kunt deze jam langer dan een jaar bewaren, zolang je het potje niet opent.

De jampot die op tafel komt, bewaar ik in de koelkast: dan smaakt hij nog lekkerder. En ik gebruik kleine potten: dan proeft de jam altijd fris. De smaak van de rozenblaadjesjam hangt af van de rozensoort. Als een bepaalde smaak je niet bevalt, probeer dan eens een andere roos. Mijn lievelingsrozen zijn Roserai de l’ Haÿ en Rosa rugosa.

Recept uit ‘Verrassende rozen’ uitgegeven bij Lannoo