Salie en haar heilzame blaadjes of toch oppassen?

150 150 Kruidjes.be

Er zijn veel soorten salie. Zo heb je bijvoorbeeld Salvia Purpurascens met andere woorden de purperen of rode salie. Met thee van deze blaadjes help je je ontstoken keel een handje. Maar je hebt ook Salvia Purpurascens Variegata dat is de gevlekte purperen salie. De blaadjes zorgen voor een aromatische thee die goed is tegen allerlei kwalen. Er is Salvia Tricolor. De blaadjes hebben roze, witte randen en zorgen voor een milde smaak. De goudgevlekte salie Salvia Icoterina smaakt iets milder dan de gewone salie. De Spaanse salie of smalbladsalie Salvia Lavendulifolia zorgt voor een lichte balsemsmaak in de thee. Dat is nog maar een greep uit een veel groter aanbod.

Opgelet:

Welke saliesoort je ook gebruikt, je mag nooit grote hoeveelheden innemen en je mag zeker niet dag in dag uit salie gebruiken. Salie bevat thujon. Hoe gevaarlijk is dat?  Het is moeilijk om een algemene drempel aan te geven waarboven salie giftig wordt. Want de hoeveelheid thujon wisselt gedurende het jaar. In salie meten wetenschappers de hoogste concentraties in de herfst en de winter. Er zit meer thujon in oudere bladeren, minder in jongere bladeren en bloemen.

Wat doet thujon in je lichaam?

Van een hoge hoeveelheid thujon krijg je stuiptrekkingen. Thujon beïnvloedt kleine doorgangen in de wand van de zenuwcellen. Kleine electrisch geladen deeltjes geraken niet meer naar behoren binnen of buiten de cel en dit verstoort de signalen tussen de zenuwcellen onderling. Zo kunnen onze hersenen niet goed meer communiceren met onze spieren en krijgen we ongecontroleerde stuiptrekkingen. Gelukkig slaagt ons lichaam er in om de stof te verwijderen, en zullen de symptomen niet blijven.

En nog opletten!

Salie stopt de melkvorming. Hou daar rekening mee als je borstvoeding wil geven. Ik heb eens gelezen dat in de VS veel salie in de kerstkalkoen verwerkt wordt. Zogende moeders krijgen daardoor problemen. Salie werkt volgens Alfred Vogel ook remmend op de eierstokken. Ook daar moet je rekening mee houden als je in verwachting wil geraken.

Saliesiroop

Maar met deze uitleg in je achterhoofd kan er niet veel verkeerd lopen want salie is en blijft een heilzame plant. Je kan er bijvoorbeeld siroop van maken om je thee te zoeten.

  • Overgiet de salie met water tot alle blaadjes eronder zitten.
  • Doe er een in schijfjes gesneden biocitroen bij.
  • Laat aan de kook komen.
  • Laat een nachtje trekken.
  • Zeef de blaadjes en citroen eruit eruit.
  • Neem 1 liter van dit aftreksel en doe er 1/2 kg kandijsuiker bij.
  • Kook alles opnieuw op en neem van het vuur.
  • Giet de kokendhete siroop in kleine bokaaltjes, boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat omgekeerd afkoelen.

 

Saliethee

Saliethee is misschien niet zo lekker. Maar als je enkele blaadjes met kokende melk overgiet en vijf minuten laat trekken, valt het al een tikkeltje beter mee. Nog even wennen en het is zelfs te drinken. deze thee is goed voor je keel en tegen opvliegers en teveel transpiratie.