Sint-janskruid (Hypericum perforatum): bezin voor je begint.

150 150 Kruidjes.be

Kan sint-janskruid gevaarlijk zijn?
Het hangt van persoon tot persoon af of je erg gevoelig bent voor sint-janskruid. Het is juist dat het kruid fotosensibiliserende stoffen bevat. Dat zijn fluorescerende stoffen die mens en dier gevoelig maken voor zonlicht. Sommigen krijgen dan ook rode uitslag.
Soms zwellen dunne, onbehaarde lichaamsdelen, zoals de neus en de oren, op.
Af en toe kunnen er ook eigenaardige zenuwverschijnselen optreden. Dan loop je er een beetje bij alsof je een stuk in je kraag hebt. Je maakt dan ongecontroleerde bewegingen.
Niet iedereen reageert zo. Vooral mensen met een dunne tere, blanke huid of mensen met hoogblond haar moeten goed opletten wat ze met sint-janskruid doen.

Sint-janskruid werkt heel vaak bijzonder goed tegen depressie, maar je blijft tijdens een sint-janskruidkuur het best uit de zon. De zonnebank is dus ook niet de ideale plek.
Wees dus voorzichtig. Kijk zelf een beetje uit hoe je huid reageert. De ene huid is de andere niet.

Attentie: vraag raad aan een (huis)arts
Sint-janskruid interageert met sommige andere geneesmiddelen. Regelmatig gebruik leidt tot inductie (een verhoging) van de cytochroom P450 isoenzymes. Dat is de groep van eiwitten in de lever die zorgen voor afbraak van bepaalde medicamenten.Interactie Gebruik je sint-janskruid? Dan werkt andere (levensbelangrijke) medicatie minder goed. Bijvoorbeeld:

  • anticonceptiepil;
  • ciclosporin en tacrolimus; (immuunsuppressiva na transplantatie);
  • digoxin (hartmedicatie);
  • HIV-protease inhibitoren;
  • coumarines.

Niet zomaar stoppen Plots stoppen met sint-janskruid zonder overleg met de arts kan dan uiteraard leiden tot het tegenovergestelde met giftige bloedspiegels tot gevolg. Gebruik het kruid daarom nooit op eigen houtje, als je ook andere medicatie neemt. Overleg eerst met je arts!

Meer weten? Neem contact op met je behandelende arts. Of met het Antigifcentrum: elke dag van de week, de klok rond bereikbaar:
T: 070-245.245
W: www.poisoncentre.be