Sint-janskruid en zijn duivelse kantjes

150 150 Kruidjes.be


Op dit ogenblik krijgt sint-janskruid (Hypericum perforatum) een belangrijke plaats in de homeopathie.
Je leest in de kranten regelmatig artikelen over allerlei onderzoeken die ze doen met het kruid. De resultaten zijn verbluffend. De wetenschappers hebben nog lang niet de laatste sluiertjes van het sint-janskruid onthuld.
Het kruid moest niet wachten tot de opkomst van de homeopathie. Zijn medicinale krachten waren in de oudheid al bekend. Befaamde artsen zoals Galenus en Dioscorides hadden er de mond al van vol.
Sint-janskruid stond bekend als ‘sint-jansgras’, de bewaker van de duivels (fuga daemonorum). Het was dus geschikt om duivels en kwade geesten te verdrijven uit huizen waarin ze onrust zaaiden of uit zieltjes die ze veroverd hadden. Redenen genoeg om het kruid eens onder de loep te nemen.

Legende
Laat ik je eerst eens vertellen over de prachtige legende die bij het kruid hoort.
Johannes stond net naast het kruis van Christus. Plots viel zijn oog op een kruidenbosje dat aan de voet van het kruis stond te pronken. Er viel juist een druppel goddelijk bloed op. Johannes plukte het bosje en gaf de bloemen als laatste herinnering aan de vrienden van Christus.
Als ze op de prille bloemen wreven, zagen ze inderdaad het bloed van hun meester te voorschijn komen. Op 24 juni, de feestdag van Sint-Jan had het kruid het meeste waarde.
Je kunt je indenken dat de duivel voor minder stikjaloers werd. Hij pakte een sleedoorntak met extra lange doornen eraan en geselde de plant tot hij dacht dat ze vernietigd was. Maar ‘kruid vergaat niet’, en zeker een kruid met een tikkeltje heiligheid krijg je zomaar niet kapot.
Het enige wat van de duivel zijn uitroeiingspoging overblijft, zijn de putjes, die je ziet als je het groene blad van het sint-janskruid tegen het licht houdt. Soms zie je de putjes van de geseling ook in de gele bloemen. Geleerde bollen beweren dat die putjes de etherische olie van de plant bevatten, maar jij weet nu wel beter …

Sint-jansolie
Overgiet de gele bloemen met koudgeperste olijfolie. Liefst koudgeperst, dan komt de eerste maagdelijke olijfolie tevoorschijn. Nadien warmen ze de olie nog eens op. Een tweede serie olie komt piepen, maar die is niet meer zo waardevol. Laat drie weken op een warme plek staan. Regelmatig eventjes schudden. Zeef de bloemen er nadien uit en doe die in kleine donkere glazen flesjes, dan bewaart de olie het best. In doorzichtige flesjes op potten zorgt het zonlicht ervoor dat de kwaliteit van je olie na een tijdje niet meer optimaal is. De olie geneest steek-, snij- en brandwonden zonder littekens achter te laten. Zelfs littekenpijnen na een operatie kun je verlichten, zeggen artsen die met deze olie werken.
Sint-janskruid verlicht ook reuma en jicht. De olie trekt tot in het bot en dat doet deugd.
De olie vitaliseert een verouderde droge huid. Doe een beetje olie op een watje en wrijf het zachtjes over je gezicht. Vergeet niet dat je dan uit de zon moet blijven.

Sint-jansthee tegen milde tot matige depressie (geen zware).

Oogst
Je kunt heel gemakkelijk zelf thee oogsten en maken, als je het volgende in je achterhoofd houdt. Pluk het kruid op een veilige plek, ver van auto’s en andere luchtverontreinigers. Pluk het als het in bloei staat. Laat het drogen op een donkere, warme plek. Zorg ervoor dat er geen licht binnen kan. Hang de boeketten kruid aan het touw. Doe rond elk boeket eerst een bruin papier. Dan kan er geen stof op je kruid vallen. Een speciale droogmachine voor kruiden of een warme luchtoven (niet hoger dan 40 graden) kunnen natuurlijk ook. Als het sint-janskruid knisperdroog is, rits je het van de steeltjes. Bewaar het gedroogde kruid in een papieren zak op een droge plaats.

Thee
Overgiet 1 theelepel gedroogd kruid met 1 kop water (net van de kook af) en laat niet langer dan vijf minuutjes trekken. Je thee mag goudgeel zijn. Als hij een donkerder kleur heeft, laat je hem het best staan. Zet ook telkens verse thee. Anders komt er te veel hypericine vrij en die zou schadelijk kunnen werken.
Je zal zien: als je ten minste 4 weken lang, drie kopjes thee per dag drinkt, voel je je beter en niet meer zo ellendig. Je gaat ‘opgebeurder’ door het leven en je angstgevoelens blijven grotendeels achterwege. De problemen in de menopauze verminderen, ook je nerveuze spanningen en prikkelbaarheid. Als je echte zware problemen hebt, moet je uiteraard naar een dokter. De artsen zijn stilaan zelf overtuigd over de goede werking van het kruid. Er is heel wat grondig onderzoek naar gedaan. Je kunt er gerust met je dokter over praten.

Weet ook dat sint-janskruid de werking van je medicatie (de pil bijvoorbeeld, stel u voor…) kan veranderen. Laat daarom voldoende tijd tussen de inname van je medicatie en je kop sint-janskruidthee.

Sint-janskruidtinctuur
Deze tinctuur maak je door het kruid te overgieten met alcohol van minimaal 38 tot 40 graden. Zes weken laten staan op een warme plek en regelmatig even schudden. daarna zeef je de bloemen eruit. Doe de tinctuur in een donker flesje. Doe 5 tot 10 druppels op een stukje brood, goed kauwen en langzaam doorslikken (drie keer per dag). Als je maar geen mirakels verwacht na de eerste 10 druppeltjes.

Je kunt in de handel ook sint-janskruidtinctuur kopen. Kijk dan wel grondig naar de samenstelling. Soms zit er maar weinig sint-janskruid in je preparaat, niet voldoende om beterschap te voelen.

Attentie
Let er wel op dat je niet uitgebreid gaat zonnen, na gebruik van sint-janskruid. Zeker als je een erg gevoelige huid hebt. Smeer je zeker niet in met sint-jansolie, als je gaat zonnen. Je zou huidirritaties kunnen oplopen of verbranden.
In het kruid zitten namelijk fotosensibiliserende stoffen, de hypericines. Die zorgen ervoor dat je gevoelige plekken zoals oren, neus, lippen rood worden en opzwellen. Zeker mensen met een erg gevoelige huid kunnen er veel last van hebben. Best is dan om in een donkere , frisse kamer te bekomen.
Je mag de sint-jansolie wel gebruiken, als je te lang geroosterd hebt en een zonnebrand op je huid moet blussen.

Weet ook dat sint-janskruid contactexeem kan veroorzaken. Sommige gevoelige mensen die op een warme, vochtige dag het kruid plukken en sap op hun huid krijgen, kunnen er van meespreken. Dus opletten. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn als je als een zonnetje door het leven wil gaan.