Kruidenthee: weet jij hoe het werkt?

150 150 Kruidjes.be

Er zijn verschillende manieren om thee te zetten. Het hangt er een beetje vanaf van welk plantenmateriaal je thee wilt maken en waarom.

Gezelligheidsthee

Tere bloemblaadjes overgiet je met water (net van de kook af) m.a.w. kokend water dat drie minuutjes afkoelde. Daarna giet je het hete water over de bloemen om ze hooguit 5 minuutjes te laten trekken.

Houtige takjes en vruchten zoals meidoorn of rozenbottel overgiet je met kokend water en laat je 10 tot 15 minuutjes trekken.

Medicinale thee

Om meer waardevolle stoffen uit de planten te halen overgiet je 1 theelepel kruiden naar keuze met een kop koud water. Laat de thee langzaam opwarmen tot hij kookt.

Draai het vuur uit en laat dan zachte bloem- of kruidenblaadjes hooguit 5 minuutjes trekken (houtige kruidenthee 15 minuten).

Laat ik het zo uitleggen… Jij zou toch ook niet dadelijk onder een heel hete douche willen staan. Als het water zachtjes opwarmt, voelt het veel aangenamer en uiteindelijk staat de warmwaterkraan ook behoorlijk hoog, zonder dat je er erg in hebt, integendeel, je geniet ervan.

 Honing

Als je honing bij kokendhete thee doet, breek je de waardevolle bestanddelen van de honing af. De honingsmaak verandert natuurlijk niet, maar het is zonde van die waardevolle stoffen. Dus laat je de thee het best eerst wat afkoelen. Als je hem kunt drinken, is het tijd om de honing erbij te doen

Uit ‘Daniëlles kruidenomnibus’

Kruidenthee

De gebruikte kruiden geven niet alleen een lekkere smaak aan je thee maar bieden ook hun stoffen aan die je gezonder en gelukkiger op deze ‘wilde’ aardbodem laten rondlopen. Neem nu bijvoorbeeld Sint-Jansthee. Als je geplaagd zit met angstgevoelens, als je gespannen bent en iedereen in je buurt een veeg uit de pan krijgt, als je prikkelbaar bent net voor je menstruatie of tijdens de menopauze, laat dan sint-janskruid een handje helpen. Maak thee van het kruid. Dat doe je door een theelepel gedroogd kruid te overgieten met een kop (net van de kook af) water. Laat niet langer dan vijf minuutjes trekken en drink ervan met slokjes. Drie kopjes over de dag verdeeld. En denk eraan, blijf uit de zon. Sommige mensen vinden de prachtig rode thee, waarin je de zonnegod himself weerspiegeld ziet, niet zo lekker. Doe dan andere kruiden bij het sint-janskruid. Agrimonie zorgt voor een zachte abrikozensmaak, citroenmelisse voor een citroensmaakje, citroenverbena voor een nog meer uitgesproken citroensmaak.

  • Bericht-tag: