Sleutelbloem: een gezonde, leuke receptentip

150 150 Kruidjes.be

De wilde primula’s (Primula veris) uit vochtige, zonnige weiden (Primula veris en de Primula elatior) stonden vroeger in de medicijnkast. Nu zie je ze iets minder opduiken in dat kastje, maar je kunt er natuurlijk nog altijd thee van maken.
Overgiet een eetlepel zoet geurende bloemen met koud water en laat langzaam aan de kook komen. Neem de thee van het vuur en laat 5 minuutjes trekken.
Deze thee is goed tegen hoofdpijn, veroorzaakt door nerveuze spanningen en slapeloosheid.
Hetzelfde kun je doen met de naar anijs ruikende wortels van de primula. Je mag de thee dan 10 minuutjes laten trekken. Deze thee is goed tegen hoesten. Zowel de bloemen als de wortels hebben een slijmoplossende werking.
Vroeger dronken ze deze thee ook tegen artritis. Daarom worden de wortels van de sleutelbloem ook wel eens radix artritica genoemd.

Opgelet!
– Sleutelbloemen zijn beschermd. Je mag ze dus niet zomaar in de natuur weghalen. Je kunt ze wel zelf zaaien of planten in je tuin. Daar zal niemand wat op tegen hebben. Maar laat de natuur de enkele bloemen die haar nog resten, behouden.
– Sommige mensen zijn allergisch voor sleutelbloemen (zoals je ook allergisch kunt zijn voor tomaten of aardbeien). Uiteraard verwerk je dan beter geen bloemen in je gerechten.

Sleutelbloemen-borrelhapjes
Met de bloemen maak je verleidelijke borrelhapjes. Neem daarvoor een stukje knäckebröd en smeer er een beetje kruidenkaas op. Bovenaan (aan de smalle kant) leg je drie sleutelbloemen, onder die bloemetjes een stukje bieslook en naast de bieslookstengel twee blaadjes pimpernel of piepkleine muntblaadjes. Je borrelhapje is net een schilderij en daarbij is het ook nog lekker en gezond.

Sleutelbloemencake en -brood
Sleutelbloemen kun je onder het deeg van je cake of je brood roeren. De bloemen hebben geen uitgesproken smaak, maar het deeg ziet er mooier uit.

Sleutelbloemblaadjessla
Binnen in het rozet van de groene blaadjes vind je een paar hele zachte. Die smaken heerlijk in de lentesla. Als die allemaal opgebruikt zijn, kun je ook de grotere blaadjes in de sla snipperen, samen met andere eetbare kruiden.

Sleutelbloemenjam
Pluk sleutelbloemen (Primuka veris) in je tuin.

  • Overgiet ze met kokend water en laat ze een nachtje staan.
  • Doe de bloemen door een neteldoek en knijp ze goed uit.
  • Aan elke liter vocht voeg je een 0,5 kg geleersuiker toe.
  • Volg de instructies op de verpakking.