Speltsoep vol kruiden en een tikkel heilige gezondheid

150 150 Kruidjes.be

Abdis Hildegard von Bingen (12de eeuw) zegt over  spelt (Tricitum spelta) : “Spelt is het beste graan. Het is warm, vet. Krachtiger en lieflijker dan alle andere granen. Het vormt bij zijn eter goed vlees en goed bloed, blije zin en een opgewekt menselijk denken. Hoe het ook gegeten wordt, als brood of op gelijk welke manier gekookt: spelt is goed en zacht. En als iemand zo ziek is, dat hij niet meer eten kan, neem dan de volle graankorrels van de spelt en kook ze in water. Voeg er eierdooiers of vet bij, zodat men het, wegens de betere smaak, liever lust, en geef dat de zieke te eten. Het geneest hem innerlijk als een goede zalf.”

Waarschijnlijk was spelt vroeger meer gekend dan nu. Hildegard von Bingen zorgde er in elk geval voor dat het gewas meer en meer in de 21ste-eeuwse kookpot komt want Hildegard is weer ‘in’. Spelt lijkt op tarwe, maar je kunt de twee niet met elkaar kruisen. Je kunt dit oergewas ook niet verder helpen met kunstmest, want dan groeit het te fel en dan valt het om. De halmen zijn te fragiel. Pesticiden doen spelt ook al geen deugd. Als je pesticiden sproeit, verdwijnt spelt gewoon.

Hildegards speltsoep

Ik proefde stomverbaasd Hildegard von Bingens speltsoep. In een handomdraai klaar en zo lekker. Net een instant soepje, maar dan uit de middeleeuwen. De soep smaakt verrukkelijk en is daarbovenop nog erg gezond. Speltmeel heeft een hoog eiwitgehalte. Maak je speltsoep dan ook niet klaar met melk, want dan krijg je een oververzadiging.

  • 1,5 eetlepels boter
  • 3 soeplepels speltmeel
  • 1 liter water
  • 1 koffielepel bouillonpasta
  • nootmuskaat en peper van de molen
  • sojaroom
  • 1 kopje wilde kruiden. De keuze hangt af van het seizoen: brandnetel, hondsdraf, roomse kervel- of duizendbladblaadjes, look-zonder-look …
  • Smelt de boter en doe er het speltmeel bij.
  • Laat dit mengsel, terwijl je erin roert, vijf minuten bakken.
  • De spelt wordt een deegbolletje, maar geen paniek!
  • Giet het water erover en doe er de bouillonpasta, de nootmuskaat en de peper bij.
  • Blijf krachtig verder roeren en duw het bolletje stuk.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Hak de wilde kruiden fijn en doe ze op het laatste moment bij de soep.
  • Werk af met een scheutje sojaroom.

Tip: Je kunt er ook fijngesneden champignons of bospaddenstoelen bijdoen. Die bak je even op met een geutje sojasaus. Maar ook zonder de paddenstoelen smaakt de soep heerlijk.

Deze soep bewaart niet lang en zorgt voor een voldaan gevoel..

 

%d bloggers liken dit: