Zuring en spinazietaart: een ondeugende onkruidtaart.

150 150 Kruidjes.be

Zuring is geen moeilijke klant.  Je kan het zo’n beetje overal planten.  En als de plant een beetje beschut staat groeit ze het hele jaar door.  Zuring die je in een plekje schaduw plukt smaakt niet zo zuur als de blaadjes die je in volle zon plukt.

In het Latijn heet het kruid Rumex betekent pijl of speer.  De plant heeft dan ook pijlvormige bladeren.  Er zijn verschillende soorten zuring.  Zo heb je schape-, ridder-, kluwen-, water-, moeras- en krulzuring om er maar enkele te noemen.  Veld- (Rumex acetosa L) en schapenzuring (Rumex acetocella) zijn mijn favorieten. Als je niet zeker bent plant dan een echte veld- of schapenzuring in je tuin.

Opgelet: Zurig mag je enkel in kleine hoeveelheden gebruiken.  Vroeger beweerden onze voorouders wel dat zuring goed was tegen scheurbuik en bloedend tandvlees.  Het deed de ronde dat veldzuring vol vitamine C zat.  Nu niks dan goed nieuws zal je denken.  Let echter heel goed op dat je niet overdrijft met deze plant.  Zuring mag je enkel met mondjesmaat gebruiken. Zeker mensen die last hebben van nier- en galstenen, reumalijders en mensen die problemen hebben met maagzuur moeten weten dat ze de zuringblaadjes best uit hun menu schrappen. 

Ik combineer zuring graag met spinazie en maak er een ondeugende ‘onkruidtaart van.

  • 1 pakje diepvriesbladerdeeg
  • 300 g verse spinazie
  • 200 g zuring
  • 250 g ricotta kaas *
  • 3 eieren
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • Enkele takjes of blaadjes rozemarijn, tijm, lavas en salie

 

  • Volg de instructies op de verpakking van de gekochte bladerdeeg.
  • Laat de zuring en spinazie kort koken en goed uitlekken.
  • Snij ze in kleine stukken en meng met de ricotta, eieren en de kaas.
  • Doe deze mengeling op het bladerdeeg.
  • Maal de kruiden fijn in een elektrisch molentje samen met een beetje oud, droog brood.
  • Strooi deze mengeling over de kaas.
  • Laat 30 minuutjes bij 200 °C bakken in de oven.

*Ricotta betekent opnieuw gekookt. Verse ricotta heeft een aangename milde, koele smaak, en is heerlijk als je hem mengt met kruiden, want hij is nogal neutraal van smaak.

 

%d bloggers liken dit: